Okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan müzik eğitimi programının matematik becerileri açısından ilkokula hazır bulunuşluğa etkisi - Kıvılcım, Tamer (My University, 2015)
OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARINA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİ PROGRAMININ MATEMATİK BECERİLERİ AÇISINDAN İLKOKULA HAZIR BULUNUŞLUĞA ETKİSİ Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan müzik eğitimi programının matematik becerileri açısından ilkokula hazır bulunuşluğa etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmada, öntest - sontest kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İstanbul ili Maltepe ilçesi Serpil Şahinoğlu Anaokulunda yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, bu okulun anasınıflarında eğitim alan 5 ve 6 yaş grubu 20'si deney ve 20'si kontrol grubunda olmak üzere toplam 40 çocuktan oluşmuştur. Araştırmada, haftada bir gün 25-30 dakika süre ile toplam 15 hafta devam eden uygulamalar yapılmıştır. Uygulama başlamadan önce deney ve kontrol gruplarına Marmara İlkokula Hazır Oluş Ölçeğinin uygulama formunun matematik becerileri alt ölçeği öntest olarak uygulanmıştır. Deney grubunda 15 hafta süresince Müzik Eğitimi uygulanmış, kontrol grubuna ise okul öncesi eğitim günlük planlarında yer alan olağan müzik etkinlikleri dışında hiçbir özel etkinlik uygulanmamıştır. Çalışmanın sonunda deney ve kontrol gruplarına aynı ölçeğin ilgili alt ölçeği sontest olarak uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, deney ve kontrol gruplarında yer alan öğrencilerin sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Sonuç olarak; okul öncesi eğitimde uygulanan matematik etkinlikleri planlanırken müzikli oyunlarla ve ritim çalışmaları ile desteklendiği takdirde, çocukların matematik becerilerinin geliştirilmesine olumlu yönde katkı sağlayacağını söylemek mümkündür. Matematik Becerileri, Okul Öncesi Eğitimi, İlkokula Hazırlık.

THE IMPACT OF MUSICAL EDUCATION PROGRAM THAT IS APPLIED TO PRE-SCHOOL CHIDREN IN TERMS OF PRIMARY SCHOOL READINESS WITHIN MATHEMATICS SKILLS The aim of this research is to examine the impact of music education program that is applied to pre-school period children in terms of primary school readiness within mathematics skills. An experimental design with pre-post test with experimental and control group, was implemented in the study. The study was realized in Serpil Şahinoğlu Kindergarten from Mone in Maltepe-Istanbul during 2013-2014 academic year. 5-6 years old 40 children participated to the study. 20 of them were for experiment and the other 20 were for control group. The music education program was implemented once a week, 25-30 minutes, for 15 weeks. Before the application started, both experiment and control groups had been given the mathematics skills subscale of Marmara Primary School Readiness Scale application form as a pre-test. Music Education Program was implemented to the experimental group for 15 weeks. For the control group the regular music activities from pre-school education curriculum were realized and there was not any special activity for this group. At the end of the study, the related subscale of the same scale was applied to both experiment and control groups as post-test. The analyses of the data revealed that Marmara Primary School Readiness Scale post-test scores of the children from experiment and control group were significantly different. The post-test scores of children from experiment group were higher than the scores of the children from control group. As a result; while the mathematics activities applied in pre-school education were being planned, if supported with musical plays and rhythm works, it is possible to say that they would have positive impacts on development of math skills of the children. Music education, mathematic skills, pre-school education, school readiness.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Eğitim, Okul Öncesi; İlkokula Hazırlık; Matematik Becerileri; Müzik; Müzik Eğitimi; Okul Öncesi; Okul Öncesi Eğitimi; Türkiye