Kano kayak ve kürek sporcularının sprint ve mesafe performanslarının, kas içi oksijen saturasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi - Topal, Mehmet (My University, 2021)
Amaç: Çalışmamızın amacı büyükler kategorisindeki kano, kayak ve kürekbranşlarındaki sporcuların kısa ve uzun mesafe performanslarında kas içi oksijendoygunlukları (%SmO2) ölçülerek sonuçlarının incelenmesidir.Gereç ve yöntem: Çalışmamıza ulusal seviyedeki 30 gönüllü (11 kürek, 11 kayak ve8 kano sporcusu) katılmıştır; yaş 20,53 ± 3,23 yıl, boy 181,70 ± 7,90 cm, kilo 78,60± 11,22 kg ve vücut kitle indeksi (BMI) 23,73 ± 2,37. Çalışmamız karada branşlaraait ergometrelerde yapılan 40 saniye (sn) ve 4 dakika (dk) (sprint- mesafe) testleri ilekano/ kayak ve kürek branşlarındaki sporcuların kas içi oksijen saturasyonu durumlarıYKS teknolojisi kullanılarak M. Biceps B. (BB) ve M. Vastus L. (VL) kaslarındaölçülmüştür.Bulgular: Kano ve kayak sporcularının 40sn yüklenme esnasındaki minimuma düşüşhızlarını incelediğimizde, BB (p: ,382) ve VL (p: ,150) için anlamlı farklılıkbulunamamıştır. Kano ve kayak 4dk yüklenme esnasındaki minimuma düşüşhızlarını incelediğimizde ise BB (p: ,045) ve VL (p: ,007) için anlamlı farkbulunmuştur. Kano, kayak ve kürek branşlarını karşılaştırdığımızda BB (p: ,424) veVL (p: ,222) için 40sn yüklenme esnasında minimuma düşüş hızlarında anlamlıfarklılık bulunamamıştır.Sonuç: Sonuç olarak branşlar arası farklılıkların duruş pozisyonu, sporcular arasıkardiovasküler farklılıklar, vücut uzuvları kullanım oranları, dakikada çekilen küreksayısı gibi bir çok faktörün kas içi oksijen saturasyonu oranını etkilediğigörülmüştür.

Objectives: The aim of this study is to compare the results by measuring theintramuscular oxygen saturation (SmO2%) in the short and long distanceperformances of the athletes in canoe, kayak and rowing.Methods: The intramuscular oxygen saturation status of the athletes in canoe / kayakand rowing were measured using the NIRS (near infrared spectroscopy) technologywith 40 second (sec) and 4 minutes (min) (sprint-distance) tests performed on theland with special ergometers of the each branches.Results: Comparing the canoe and kayak branches, there is no significant differencewas found in the drop velocities to minimum, during 40 second sprint for BB (p:,382) and VL (p: ,150). As we compare to 4 minutes performans, a significantdifference was found in both muscles for both branches (BB p: ,045, VL: p: ,007).When we compare the canoe, kayak and rowing, there is no significant differencewas found in the drop velocities to minimum during 40 second sprint for BB (p:,424) and VL (p: ,222).Conclusion: As a result, it is thought that many factors such as differences betweenbranches, posture position, cardiovascular differences between athletes, using ofbody parts, number of stroke per minute affect the value of intramuscular oxygensaturation.
Keywords: Athletes; Canoes and canoeing; Kano; Kanolar ve kano sporu; Kürek; Kürekçiler; Near Infrared Spectroscopy; Öğrenim ve öğretim; Rowers; Rowing; Spor; Sporcular; Sports; Study and teaching; Yakın Kızılaltı Spektroskopi Canoe