Ahmet Hamdi Akseki’nin eğitim görüşleri ve çocuklara din dersleri - Bayan, Alim (My University, 2010)
AHMET HAMDİ AKSEKİ’NİN EĞİTİM GÖRÜŞLERİ VE ÇOCUKLARA DİN DERSLERİ Ahmet Hamdi Akseki döneminin en önemli İslam alimlerinden birisidir. O, Türkiye Cumhuriyeti’nin Rıfat Börekçi ve Şerafettin Yaltkaya’dan sonra üçüncü Diyanet İşleri Başkanlığı görevini ifa etmiştir. Akseki hayatı boyunca İslam dünyasının içine düştüğü bataklıktan kurtulması için mücadele vermiş, sorunların çözümüne yönelik ciddi ve özverili çalışmalarda bulunmuştur. Yine O, vatanın işgali sırasında milli mücadelenin yanında yer almış, ülkenin bağımsızlığına kavuşması yolunda milli mücadelenin manevi mimarlığını en iyi şekilde yerine getirmiştir. O, döneminin din eğitimi politikalarını eleştirmiş, sağlıklı din eğitiminin gerekliliğini savunarak, insanlardaki din ihtiyacını doğru bir şekilde tatmin etmek için çözüm önerilerinde bulunmuştur. Yine O, ailenin en önemli misyonunun vatana ve millete hayırlı evlatlar yetiştirmek olduğu ve bu konuda her anne-babanın Allah’a ve topluma karşı sorumlu olduğunu savunmuştur. Bu müstesna kişilik hayatını sadece Diyanet İşleri Başkanlığı gibi resmi kurumlarda vatanına ve milletine hizmet ederek geçirmemiş aynı zamanda, yetmişe yakın eser yazarak ülkemizin ilim hayatına da çok önemli katkılarda bulunmuştur. Ahmet Hamdi Akseki, din, din eğitimi, ahlak, ilim, eğitim

THE EDUCTIONAL VIEWS OF AHMET HAMDİ AKSEKİ AND RELIGIOUS TRAINING OF CHILDREN Ahmet Hamdi Akseki is among the most important intellectuals in his period. He fulfilled the duty of Turkish Repuplic's third presidency of religious affairs after Rıfat Börekçi and Şerafettin Yaltkaya. Throughout his life, Akseki struggled to get Islamic world out of the hole it was and conducted remedial researches devotedly and seriously. He also supported the war of independence during the occupation of country. He successfully completed the spiritual architect mission of the national struggle for the sake of independency. He criticised the policy of religious education in his period, offered solutions in order to satisfy people's religious needs properly by defending the obligation of healthy religious education. He also defended that the principal mission of families is to raise promising children to the country and nation, and all parents are responsible to the God and society in this regard. This exemplary character not only gave his life serving his country and nation on the duty of presidency of religious affairs, but also contibuted our country's scholarship by writing nearly seventy written works. Key Words: Ahmet Hamdi Akseki, religion, religious education, morality, scholarship, love-centered education, education.
Keywords: Din Eğitimi; Din Eğitimi, Çocuklarda; İslam Dini