48-72 Aylık Çocuklara Yönelik Denham Duygu Anlama_x000D_ Testinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması - GÜVEN, GÜLÇİN (My University, 2019)
Araştırmanın amacı, 48-72 aylık çocuklar için Denham Duygu Anlama Testinin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılmasıdır. Bu araştırma, nicel araştırma deseninde genel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2016-2017eğitim öğretim yılında İstanbul Anadolu yakasındaki okul öncesi eğitim kurumlarıarasından tesadüfî küme örnekleme yöntemi ile seçilen bağımsız anaokulları ve ilköğretime bağlı anasınıflarında eğitim gören 48-72 aylık 260 çocuktan oluşmaktadır.Araştırma verilerinin toplanması amacıyla Denham Duygu Anlama Testi, Duygu Tanıma Testi ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Testin geçerlik çalışmaları için içerik geçerliği (uzman görüşü ve madde analizi)ve yapı geçerliği (açımlayıcı faktör analizi ve ilgili test/ölçek ile dış testler arasındakikorelasyon katsayısının hesaplanması yöntemi); güvenirlik çalışmaları için ise iç tutarlılık (Cronbach Alfa) ve testin aralıklı tekrarı (Pearson Korelasyon Katsayısı) ölçütlerine göre testin güvenirliği incelenmiştir. Yapılan analizlerin ardından DenhamDuygu Anlama Testinin geçerli ve güvenilir bir test olduğu saptanmıştır

The study aims to analyze the validity and reliability of the Denham’s_x000D_ Affect Knowledge Test for children aged 48-72 months. It is a research_x000D_ that designed as a general survey model in the quantitative research design. The study group is consisted of 260 children aged 48-72 months_x000D_ who are attending independent pre-school education institutions and_x000D_ pre-school classes of primary school institutions in Asian side of Istanbul in 2016-2017 academic year selected by random cluster sampling_x000D_ method. The Denham’s Affect Knowledge Test, the Emotion Recognition Test and the Personal Information Form developed by the researchers were used to collect the research data. Validity of the test is investigated according to the content validity (expert opinion and item analysis) and the construct validity (exploratory factor analysis and method_x000D_ of calculation of correlation coefficient between relevant test/scale and_x000D_ external tests); and reliability of the test is investigated according to the_x000D_ internal consistency (Cronbach’s Alpha) and testing and re-testing intermittently (Pearson Correlation Coefficient). After the analysis, it was_x000D_ found that Denham’s Affect Knowledge Test is a valid and reliable test_x000D_ for children aged 48-72 months.
The Validity-Reliability Study of The Denham’s Affect Knowledge Test for Children Aged 48-72 Months