Pediatrik kafa travmaları - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Giriş ve Amaç: Pediatrik dönemde görülen kafa travmalarının mekanizması, tedavisi ve medikolegal değerlendirmeleri yetişkinlere göre farklılık göstermektedir. Çalışmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroşirürji servisine başvuran pediatrik dönemdeki kafa travmalı olguların özellikleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak 1998 – 2002 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemdeki tüm başvurular incelenerek; kafa travmalı 98 pediatrik olgunun kayıtları irdelenmiştir. Bulgular: İncelenen 98 olgunun %85.7’si lineer fraktür tanısı almış, olguların %61.3’ünde yaralanmanın nedeni yüksekten düşme olarak bulunmuştur. Olguların yalnızca %11.3’üne cerrahi müdahale yapılmış ve incelenen olguların yalnızca 1 tanesi ölümle sonuçlanmıştır. Tartışma ve Sonuç: Pediatrik kafa travmalarına ilişkin verilerimiz arttıkça bu olguların tedavisi, korunması ve medikolegal değerlendirmesine yönelik yaklaşımlar da değişecektir.

Cranial traumas seen in pediatric period display different features than in the adult period. Our study investigated the features of cranial trauma cases referred to the Neurosurgical Department of Dokuz Eylül University Hospital. All applications in a five years period between the years of 1998-2002 are investigated and records of 98 pediatric cases with cranial trauma are assessed. 85.7% of the 98 cases were diagnosed as linear fracture, and in 61.3 %falls from high were the cause of injury. The rate of treatment with surgical intervention was 11.3% and only one case was died. The increase of data in paediatric cranial trauma will cause changes in the perspectives of medical treatment and prevention.
Pediatric cranial trauma
Keywords: Pediatri