Yerel iklim değişikliği politikalarında kentsel iklim adaleti : Bursa, İzmir, Karşıyaka ve Nilüfer örnekleri - Yıldırım, Beyza Sarıkoç (My University, 2018)
İklim değişikliğinin etkileri ve politika yapım süreçlerinin doğurduğu sonuçlar, kentteki farklı toplumsal grupları ve sınıfları farklı şekillerde etkilemektedir. Bu nedenle iklim değişikliği bir kentsel adalet sorunudur. Yerel yönetimler ise iklim değişikliğinin kentsel düzeyde yol açtığı veya pekiştirdiği eşitsizliklerin hem bir parçası hem de çözümüdür. Fakat yerel yönetimler tarafından hazırlanan iklim eylem planlarında iklim ve adalet arasındaki ilişki genellikle göz ardı edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki belediyelerin ve örneklem olarak seçilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’nin hazırladığı iklim eylem planlarını ve eylem planlarının yapım sürecini, kentsel iklim adaletini oluşturan unsurlarla birlikte değerlendirmektir.

The consequences of climate change and the policy-making processes affect different social groups and classes in different ways in the urban areas. For this reason, climate change is an issue of urban climate justice. Therefore local governments are both a part and a solution to the inequalities that climate change has led or exacerbated at the local level. However local governments often neglect the relationship between climate change and justice in their climate action plans. The aim of this study is to assess sustainable energy and climate change action plans of the municipalities in Turkey and the selected municipalities, which are Bursa Metropolitan Municipality, Izmir Metropolitan Municipality, Nilüfer Municipality, and Karşıyaka Municipality, with the elements of urban climate justice.
Keywords: Belediye yönetimi; Belediyeler Urban Climate Justice; Climate Change; Climate Justice; Climatic changes; Çevresel yönleri; Environmental aspects --Turkey; İklim Adaleti; İklim Değişikliği; İklim değişiklikleri; Kentsel İklim Adaleti; Law and Legislation; Law and Legislation --Turkey; Local government; Local government and environmental policy; Local Governments; Municipal government; Municipalities; Turkey; Türkiye; Yasa ve Yasama; Yerel yönetim; Yerel Yönetim ve çevre politikası; Yerel Yönetimler