Eser sözleşmesinde yüklenicinin ayıptan doğan sorumluluğu ve iş sahibinin hakları - Demiray, Büşra (My University, 2020)
Eser sözleşmesi, iş görme sözleşmelerinin bir türünü oluşturmaktadır. Günlük ve ticari hayatta sıklıkla karşılaştığımız bir sözleşme türü olması nedeniyle eser sözleşmesi ayrı bir öneme sahiptir. Eser sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 474 ile 478’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir. Eser sözleşmesinde ayıptan doğan sorumluluk halinde, işsahibinin sahip olduğu seçimlik haklar ise mezkur kanunun 475. maddesinde ele alınmıştır. Tezde, eser sözleşmesi ayıplı ifa kapsamında ele alınacaktır. Yüklenicinin eser sözleşmesinde asli borcu, eseri ayıpsız bir şekilde işsahibine teslim etmektir. Eser sözleşmesinde ifanın ayıplı ifa mı yoksa eksik ifa mı olduğu uygulamada sıklıkla karıştırılmaktadır. Ayıplı ifa ve eksik ifa uygulanacak hükümler açısından farklılık arz ettiğinden, bu kavramlar tez kapsamında incelenecektir. Taraflar arasındaki sözleşmede belirtilen niteliklerin eserde bulunmaması veya eserin dürüstlük kuralı gereğince sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması hallerinde, yüklenicinin ayıplı ifa nedeniyle sorumluluğu doğmaktadır. İşsahibi ayıplı ifa nedeniyle yükleniciye karşı kullanabileceği bir kısım seçimlik haklara sahiptir. İşsahibinin ayıba karşı seçimlik haklarını kullanabilmesi için, öncelikle teslim alınan eseri gözden geçirmesi ve ayıbı tespit etmesi halinde bunu yükleniciye bildirmelidir. İşsahibi ayıp bildirimini kanunda aranan şartları taşıyacak bir şekilde yerine getirmelidir. Aksi halde işsahibi, ayıplı esere katlanmak zorunda kalacaktır. Kullanılacak seçimlik hakkın belirlenmesinde ayıp ve ayıbın çeşidi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda yüklenicinin sahip olduğu seçimlik hakların hangi şartlarda kullanılacağı inceleme konusu yapılmıştır. Ayrıca seçimlik haklarla birlikte işsahibinin yükleniciden ayıplı ifa nedeniyle genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı da bulunmaktadır. Sonuç olarak, eser sözleşmesinde ayıp kavramı, ayıbın çeşitleri, ifanın ayıplı olması halinde yüklenicinin sorumluluğu, işsahibinin ayıplı ifadan doğan hakları ve bu hakları kullanabilmesinin şartları ve uygulanacak zamanaşımı süresi tez kapsamında irdelenecektir. Tezin amacı eser sözleşmesinin ayıba karşı tekeffül hükümlerine ilişkin olarak uygulamadaki sorunlara karşı hukuki çözümleri ortaya koymaktır.

Contract for work is a kind of independent contractor agreements. Since it is a type of contract that we frequently encounter in daily and commercial life, the contract for work has special importance. It has been regulated between Articles 474 and 478 of the Turkish Code of Obligations No. 6098. In case of liability arising from the defect in the contractor agreements, the optional rights of the client are specifically addressed in article 475 of the said law. Within the scope of the thesis proposal, the contractor agreements will be reviewed in detail under the scope of the concept of defective performance. The main debt of the contractor within the contract for work is to deliver the work or service to the business owner without any defect. Defective performance and incomplete performance are usually confused in the practice. Since the applicable articles differ in case of defective or incomplete performances, such concepts shall be addressed in the thesis. The contractor's responsibility arises due to defective performance, in cases where the qualifications specified in the contract between the parties are not met or and the work or service lacks the feature that should exist in accordance with the good faith principle. The client has some optional rights against the contractor due to defective performance. For the client to exercise these optional rights, he or she has the burden of reviewing the received work first and reporting the defects to the contractor if any. The client is required to fulfill the defect notification in a manner that meets the conditions required by the law. Otherwise the client will have to accept the defective work. In determining the optional right to be used, the defect and its type shall be important. Accordingly, the use of the optional rights of the contractor under certain conditions will be examined. In addition to the optional rights, the client has the right to demand compensation from the contractor according to general provisions due to the defective performance. To conclude, the concept of defect in the contract for work, the types of defect, the responsibility of the contractor if the performance is defective, the rights of the client arising from the defective performance and the conditions of the use of these rights, the statute of limitations and the period of expiry to be applied in the exercise of the rights and the competition of the applicable provisions shall be examined within the thesis. The aim of the thesis is to reveal the legal solutions for the problems that arise in practice regarding contracts for work against the defects.
Keywords: Ayıp; Civil law; Contract To Work; Defect; Eser; Eser Sözleşmesi; Medeni hukuk; Work