16. yüzyılşairlerinden Nidâî Çelebi'nin mübalağa-i ilâhiyyât adlı eseri - AY SAY, ÜMRAN (Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, 2022)
Başta memleketi Erzincan olmak üzere Anadolu'ya mâl olan halk edebiyatı mahsullerini araştırmaya ömrünü vakfeden, bir yandan araştırmalarını yayına döken, diğer yandan bu sahada hizmet verecek talebeler yetiştirme sevdasıyla tutuşan, hepsinden de önemlisi araştırdığı kültürü bizzat yaşayan kıymetli bir şahsiyetti Nurettin Albayrak; sahada derleyen, kütüphanede araştıran, sınıfta öğreten, sahnede icra eden çok yönlü bir hoca, halis bir Anadolu beyefendisi... Gerçi ilgisi, muhabbeti, tebessümü, cömertliği, iyi niyeti, öğrencisine sahip çıkan babacan ve samimi tavrıyla hafızalara çoktan kazınmıştı ama çalışmalarında kitabi olan, dillerdeki sözü kitaba döken, her derse kucak dolusu kitapla gelen, odasında kitaptan görünmeyen, hasılı kitapta fani olan Nurettin Bey Hoca'mızı yine kendisine yaraşır bir kitapla hatıralarda yaşatmak en münasibi olacaktı. Hayat yolculuğu, çalışmaları, alana yaptığı katkılar, yakınlarının şehadetleri ve ayrıca gerek dost gerekse talebelerine ait ilmî araştırmalar, bu hatırayı farklı yönlerden tamamlayan birer rol üstlendi. İki kapak arasında buluşan eş, dost, kardeş, arkadaş, hoca, talebe hep birden Albayrak'ın da en çok sevdiği türkülerden birini, Gevherî'nin "Dost bağının meyveleri erişti” mısraıyla başlayan şiirini akla getirdi. Bu ismi unvan yaparak biz de rahmetli hocamızın aziz hatırasına yaraşır bir dost bağı kurabilmiş olmayı temenni ediyoruz.