Futbolda iç saha ve dış saha bakımından galibiyeti etkileyen analiz parametrelerinin incelenmesi - Özçilingir, Özgün Miraç (My University, 2021)
Futbolda iç saha ve dış saha bakımından galibiyeti etkileyen analiz parametrelerinin incelenmesiÖğrenci Adı: Özgün Miraç ÖZÇİLİNGİRDanışman Adı: Doç.Dr. Tuba KIZILET BOZDOĞANAnabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıAmaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye Futbol Süper lig takımlarının 2018-2019 sezonunda atılan gol sayısı, topla oynama yüzdesi, ikili mücadele kazanma yüzdesi, pas isabeti, rakip saha pas isabeti, korner, isabetli şut, isabetli orta, faul, sarı kart, kırmızı kart ve penaltı analiz parametrelerinin galibiyet ve lig sıralaması üzerindeki etkilerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada Türkiye futbol süper ligini oluşturan futbol takımlarının 34 hafta boyunca bir kazananın olduğu müsabakarın verileri halka açık olan www.maçkolik.com web sitesi ‘’Opta’’ veri istatistikleri bölümünden elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22 paket kullanılmıştır. Bağımsız iki grup arasındaki farklılığı tespit etmek için, non parametrik testlerden Mann-Whitney U testi ve takımların başarısını etkileyen değişkenleri tanımlamada Çoklu Regresyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: Ev sahibi olan takımların galip geldiği müsabakalardaki oyun içi analiz parametreleri incelendiğinde; gol sayısı, pas isabet yüzdesi, rakip oyun bölgesi, pas isabet yüzdesi, korner sayısı, isabetli şut sayısı, faul sayısı, kırmızı kart ve penaltı sayısında, deplasman takımın galip geldiği müsabakalarda ise gol sayısı, topla oynama yüzdesi, pas isabet yüzdesi, korner sayısı, isabetli şut sayısı ve kırmızı kart sayısında rakip takımlara göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlar: Oyun içi analiz parametreleri ev sahibi takımlar için sezon boyunca başarının %33’ünü açıklarken, deplasman takımları için %54’ünü açıklamaktadır.

Investigation of analysis parameters affecting winning in home and away in soccerStudent Name: Özgün Miraç ÖZÇİLİNGİRName of Supervisor: Doç. Dr. Tuba KIZILET BOZDOĞANDepartment: The Department of Physical Education and SportsPurpose: The purpose of this study was to examine the effects of the number of goals scored, percentage of ball possession, percentage of the duels won, passing accuracy, passing accuracy of the opposing team, shooting accuracy, cross accuracy, corner, foul, yellow card, red card, and penalty analysis parameters that were recorded by Turkish Football Super League teams in 2018-2019 season on winning and league standings. Materials and Methods: In this research, the data of the football teams that constitute the Turkish Football Super League, in which there is a winner for 34 weeks, were obtained from the Opta statistics section of the publicly available in website www.maçkolik.com. SPSS 22 package program was used in the analysis of the data. Mann-Whitney U test, was used to determine the difference between two independent groups, while Multiple Regression analysis was used to define the variables that affect the success of the teams.Findings: Significant difference was found in the number of goals scored, corner, accurate shoot, accurate passing, foul, red card, penalty, and rival game zone, compared to the opponent teams when the in-game analysis parameters are examined for games that the home teams win. Also, when the matches that the away teams win are examined, in the number of goals scored, corner, accurate shoot, red card, and percentage of ball possession, passing accuracy compared to the opponent teams. Results: In-game analysis parameters explain 33% of the success of the home teams during the season, whereas they explain 54% for the away teams.
Keywords: away team; deplasman takımı; Football; Futbol; galibiyet; İç saha takımı; Öğrenim ve öğretim; point; puan Home team; Spor; Sports; Study and teaching; winning