İmidazolin-2 reseptörlerinin morfin bağımlılığındaki rolünün araştırılması - Çetin, Zehra (My University, 2009)
İmidazolin-2 Reseptörlerinin Morfin Bağımlılığındaki Rolünün Araştırılması Zehra Çetin Bu çalışma son yıllarda tanımlanan imidazolin (I) reseptörlerinin özellikle I2 alt tipine seçici olarak bağlanan maddelerden yararlanarak söz konusu reseptörlerin morfin bağımlılığındaki etkisini araştırmak üzere planlanmıştır. Bu amaçla I2 reseptörlerinin agonisti olan 2-BFI ve antagonisti olan BU224 in vivo ve in vitro bağımlılık modellerinde kullanılmıştır. İn vivo bağımlılık Sprague-Dawley sıçanlara ciltaltı morfin peleti (toplam 150 mg) yerleştirilerek, in vitro model ise izole kobay ileumunun morfin içeren Tirod çözeltisinde 4 saat inkübe edilmesiyle oluşturulmuştur. İn vivo modelde implantasyondan 72 saat sonra intraperitoneal (i.p.) olarak 2-BFI (3, 5 veya 10 mg/ kg) veya BU224 (3, 5 veya 10 mg/ kg) uygulamasından 30 dakika sonra nalokson (2 mg/ kg) enjekte edilerek değerlendirilmiştir. Nalokson uygulamasının hemen ardından sıçanlar 15 dakika boyunca gözlenerek sıçrama, ıslak köpek titremesi, karın germe, defekasyon, pitozis, diş gıcırdatma, diyare, tremor gibi morfin yoksunluğu belirtileri kaydedilmiştir. İn vitro modelde ise 2-BFI veya BU224 (1×10-5 M, 1×10-6 M ve 1×10-7 M) ile 30 dakika inkübe edilen dokuya nalokson (1×10-6 M) uygulanarak oluşan kontraktil yanıt değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, her iki yöntemde de hem 2-BFI hem de BU224’ün yoksunluk semptomlarını baskıladığı gösterilmiştir. The Role of Imidazoline-2 Receptors in Morphine Dependence Zehra Çetin The present study was designed to investigate the effects of imidazoline (I) receptors, especially I2 subtype, in morphine dependence in vivo and in vitro. In vivo study was done by observing behavioural signs of morphine withdrawal in morphine dependent rats after treatment with selective I2 receptor agonist 2-BFI and selective I2 receptor antagonist BU224. Two morphine pellets, each containing 75 mg of morphine base, were implanted subcutaneously in the scapular area of Sprague-Dawley rats. Seventy-two hours after morphine implantation, 2-BFI (3, 5, 10 mg/ kg), BU224 (3, 5, 10 mg/ kg) or saline was injected to rats intraperitoneally (i.p.). Thirty minutes later, a morphine withdrawal syndrome was precipitated by naloxone (2 mg/ kg). Just after the naloxone injection, morphine withdrawal signs such as jumping, wet dog shakes, teeth chattering, defecation, diarrhea, tremor and ptosis were observed and evaluated for 15 min. In in vitro study ilea tissues were incubated in morphine containing Tyrode solution for 4 hours before 2-BFI and BU224 (1×10-5 M, 1×10-6 M ve 1×10-7 M) was added, then incubated 30 minutes with 2-BFI and BU224. After 30 minutes contractile response to naloxone (1×10-6 M) was evaluated. The present study showed that both 2-BFI and BU224 attenuated the intensity of many signs of the naloxone-precipitated morphine withdrawal syndrome in rats.
Keywords: Bağımlılık; Farmakoloji; Psikofarmakoloji