Mıtsubıshı binek otomobil satış ve sonrası hizmetler sistemi işletim planı adlı projenin proje değerlendirme metodlarından Gantt şemaları yardımı ile hazırlanması - Gücü, Onur (My University, 1999)
1994 - 95 yılları arasında Hino Japonya tarafından hazırlanmış ve Yöneylem Araştırması tekniklerinden Gantt şemaları kullanılarak yürütülmüş olan otomotiv alanındaki bir proje esas alınmıştır . 1998 yılında bahsedilen projeye dayandırılan ve tez konusu ile aynı adlı bir başka proje , Pilsa Otomotiv tarafından hayata geçirilmiştir . Sunulan çalışma bu projeyi içermektedir . Tez ; proje kavramı ve proje planlama metodları ile ilk bölümde giriş yapmaktadır . Üç temel metod Gantt Diyagramları , PERT ve CPM metodları sırasıyla açıklanmaktadır . Özellikle PERT ve CPM arasındaki benzerlik ve farklılıklar sunulmaktadır . Tezin teori kısmını oluşturan bu bölümlerde çeşitli alıntılar , çizimler ve tablolar ile açıklayıcı örnekler yer almaktadır . İkinci bölümde , Pilsa Otomotiv ' in faaliyet alanı olan otomotiv sektörü incelenmektedir . Türkiye Otomotiv sektörünü ilgilendiren son yıllara ait detaylı satış rakamları ve diğer bilgiler tablolar halinde sunulmaktadır . Üçüncü bölümde , projenin hazırlanıp yürütüldüğü firma olan Pilsa Otomotiv , otomotiv sektöründeki yeri geçmişi ve geleceğe bakışı sunulmaktadır . Dördüncü bölümde , Gantt Diyagramları yardımıyla hazırlanan proje tanıtımı yer almaktadır . Projenin aşamaları , projeyi yürüten ekip ve hangi aşamaların hangi elemanlar tarafından yürütüleceğinin bilgisi verilmektedir . Beşinci bölümde , projenin işletimi tüm detayları ile verilmektedir . Her bir proje aşaması başlangıç ve bitiş zamanları itibarıyla ele alınmaktadır . Bu bölümde yine Türkiye otomotiv piyasasındaki rakiplerin verileri sunulmaktadır . Ek olarak projenin işletim planı tabloları yer almaktadır . Bu tablolar beşinci bölüm ile birlikte ele alındığında projenin incelenmesi yapılabilmektedir . Proje , gerçekte yürütülmüş olması , 1999 yılında da devam etmesi ve gizli birtakım bilgiler içermesi bakımından özeldir . Bazı kısımları yüzeysel geçilmiş ve 1998 yılının bir kısmı ele alınmış şekliyle sunulmuştur . Dolayısıyla aynı dönemi yansıtan tablolar sunulmuştur . Ekte görüleceği gibi aşamaların bir kısmı 1999 yılında devam edecek şekilde ucu açık bırakılmıştır . Sonuç bölümünde projenin kazandırdıkları ve genel değerlendirme sunulmaktadır
Keywords: PROJELER-FİNANSAL DEĞERLENDİRME