Yetişkinlerde Yaşlanma Karşıtı Ürün Kullanımının ve Yaşlanma Kaygısının Değerlendirilmesi - OKUYAN, BETÜL; YAŞAYAN, GÖKÇEN (My University, 2021)
Amaç: Literatürde yaşlanma karşıtı ürünlerin formülasyonları ve etkinliği hakkında fazla sayıda çalışma olmasına ve buürünlerin piyasada yüksek çeşitlilikte bulunmasına karşın, kullanıcıların ürün değerlendirmeleri hakkında yapılanaraştırmaların sayısı oldukça azdır. Ayrıca ürün kullanımı ve yaşlanma kaygısı arasındaki ilişki henüz yeterincearaştırılmamıştır. Bu çalışma, yetişkinlerin yaşlanma karşıtı ürün kullanımlarının değerlendirilmesi ve yaşlanmakaygılarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Gereç ve Yöntemler: Bu tanımlayıcı kesitsel çalışma, herhangi bir sebeple çalışmanın yürütüldüğü İstanbul’da bulunanserbest eczaneyi ziyaret etmiş, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtildikten sonra katılmayı kabul eden 18 yaş ve üstübireylerde yürütülmüştür. Bu kapsamda yaşlanma karşıtı ürün kullanımını belirlemek için yapılandırılmış anket veYaşlanma Kaygısı Ölçeği katılımcılara uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan toplam 106 bireyin yaş ortalaması 32,0±8,7 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların 40’ıyaşlanma karşıtı ürün kullanmamaktadır. Ürün kullanan 66 katılımcının en sık olarak güneşten koruyucu (n=41),kırışıklık önleyici kremler (n=30) ve göz çevresine uygulanan ürünleri (n=32) tercih ettiği belirlenmiştir. Ürünlerçoğunlukla yaşlanma belirtileri görülmeden önce kullanılmaya başlansa da, kullanım devamlılığının oldukça düşükolduğu saptanmıştır. Ürünler hakkında bilgilendirmede internet, ürünleri satın almada ise eczane ve kozmetikmarketlerin öncelikli olarak tercih edildiği gözlenmiştir.Sonuç: Çalışma kapsamında yetişkinlerin yaşlanma karşıtı ürün kullanım sürecindeki motivasyonları ve deneyimleriaraştırılmıştır. Yaşlanma Kaygısı Ölçeği ile elde edilen verilere göre, katılımcıların yaşlanma kaygıları ile necinsiyetleri ne de ürün kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.

Aim: Despite the large number of studies on the formulations and effectiveness of anti–aging products in literature and_x000D_ the high diversity of these products in the market, the number of studies on product evaluation by their users is very_x000D_ low. In addition, the relationship between product use and aging anxiety has not been fully investigated. This study was_x000D_ carried out to evaluate the use of anti–aging products and to determine aging concerns in adults._x000D_ Material and Methods: This descriptive cross–sectional study was conducted on individuals aged 18 and over who, for_x000D_ any reason, visited the independent pharmacy in İstanbul where the study was conducted, and agreed to work after the_x000D_ purpose and method of the study has been told. In this context, a structured questionnaire and the Anxiety about Aging_x000D_ Scale were applied to the participants to determine their use of anti–aging products._x000D_ Results: The average age of 106 individuals participating to the study was calculated as 32.0 ± 8.7. 40 of the_x000D_ participants do not use anti–aging products. It was determined that 66 participants using products preferred to use most_x000D_ frequently sunscreens (n=41), anti–wrinkle creams (n=30) and eye contour products (n=32). Although the products are_x000D_ mostly started to be used before the signs of aging appear, it has been found that the usage continuity is very low. It has_x000D_ been observed that the internet is preferred to be informed on the products, and pharmacy and cosmetic markets are_x000D_ preferred for purchasing them._x000D_ Conclusion: In this study, motivations and experiences_x000D_ of adults during their use of anti–aging products were_x000D_ investigated. According to Anxiety About Aging Scale_x000D_ data, neither the participants gender nor their use of the_x000D_ products were related with the aging anxiety of the_x000D_ participants in terms of statistical significance.
Evaluation of Use of Anti-Aging Products and Aging Concerns in Adults