Two cases of EU eastern enlargement policy: Czech Rebublic and Hungary - Alpartun, Baybars (My University, 2001)
Soğuk savaş dönemi sonrasında Avrupa Birliği yeni sorun alanları ile karşı karşıya kalmıştır. Sovyet hegamonyasından kurtulan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri liberal demokratik sisteme geçmiştir. AB dahil olmak üzere Batı Avrupa kurumlarına üye olmayı ana hedefleri olarak belirlemiştir. Buna karşılık AB bu ülkeleri Avrupa'ya entegre etme niyetini açıklamıştır. Böylece, 10 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi önce ticaret ve işbirliği anlaşmaları, sonra da 'Avrupa Anlaşmaları' adı altında ortaklık anlaşmaları imzalanmıştır. Bu tezde önce AB'nin tarihsel gelişimi ve daha önce yaşanan genişleme çalışmaları ele alınmaktadır. Daha sonra mevcut genişleme süreci, AB ve ilgili ortak politikaları üzerindeki etkileri ile birlikte incelenmektedir. Bu çalışmada, iki Orta ve Doğu Avrupa ülkesi, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan genişlemenin iki müstakbel üye üzerindeki etkilerini incelemek üzere seçilmiştir. Bu iki ülkenin seçilme nedeni, ilk genişleme safhasında üyeliğe kabul edilme olasılığı en yüksek ülkeler olmalarıdır. Tezde AB üyeliğinin bu ülkelerde politik ve ekonomik durum üzerinde yapacağı olası tepkileri ve AB'nin iç yapısına dahil olmanın yaratacağı etkiler analiz edilmektedir. Tezde Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'daki ekonomik ve siyasal durum ve AB ile entegrasyonun bu ülkelerdeki ekonomik siyasal sistem üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Ayrıca genişlemenin tarım, yapısal, sosyal politikalar ile sanayi ve ulaştırma gibi alanlar üzerindeki etkileride ele alınacaktır. Konuya iki farklı açıdan yaklaşılan tezde, genişlemenin hem AB hem de Çek Cumhuriyeti ve Macaristan tarafından temsil edilen Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için hayati bir seçim olduğu sonucuna varılmaktadır. Avrupa entegrasyon sürecinin sürekliliği ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde siyasal ve ekonomik istikrar Doğu'ya genişlemeye bağlıdır.

The post-cold war era brought the European Union face to face with new challenges. Freed from the bondage of Soviet hegemony, Central and Eastern European countries chose the liberal democratic path. They adopted membership of west European institutions including the EU as a main policy aim. The EU, in turn, expressed its intention of integrating these countries into Europe. Thus first trade and cooperation agreements and then association agreements, called the 'European Agreements' have been signed with 10 Central and East European countries. The thesis first elaborates on the history of the EU and its previous enlargements. It then addresses the current enlargement process with its effects on the EU and related common policies. Two Central and East European countries, the Czech Republic and Hungary, are chosen to study the effects of enlargement on two prospective members. These countries are chosen since they are among the most likely candidates to become EU members in the first wave of enlargement. The thesis attempts at analyzing the possible repercussions of EU membership on the political and economic situation in these countries and the effect of their accession on the EU's internal structure. The thesis analyzes the economic and political situation in the Czech Republic and Hungary, and the effects of integration with the EU on the economic and political system in these countries. It also elaborates on the effects of enlargement on related EU policies such as agricultural, structural, social, industrial, transport and other policies. Looking at the issue from two different angels, the thesis concludes that enlargement is a vital policy choice for both the EU and Central and East European Countries represented by the Czech Republic and Hungary. The viability of European integration process and political and economic stability in Central and East European countries depend on enlargement to the East.
Keywords: Avrupa Topluluğu Ülkeleri