Kahf sûresi örneğinde Vehbe ez-Zühaylî'nin Tefsiri Münîr, Tefsiri Vesît ve Tefsiri Vecîz adlı üç tefsirinde karşılaştırma - Hoteni, Muhammed Tursun (My University, 2025)
Vehbe ez-Zuhayli, çağdaş ve kolay anlaşılır tefsir çalışmalarıyla İslam kütüphanesine önemli katkılarda bulunmuştur. O, toplumun farklı kesimlerine —uzmanlara, genel okuyuculara ve orta düzeyde kültürel bilgiye sahip kişilere— hitap eden üç farklı tefsir kaleme almıştır. Kur'an-ı Kerim’in tefsirindeki bu önemli katkıyı, özellikle onun üç tefsiri (et-Tefsîru'l-Münîr, et-Tefsîru'l-Vasît, et-Tefsîru'l-Vecîz) arasında karşılaştırmalı bir inceleme yaparak ele almak, ilmî bir gereklilik haline gelmiştir. Bu tez, Vehbe Zuhayli'nin üç tefsirini karşılaştırmalı olarak inceleyen bir araştırmadır ve Kehf Sûresi örnek olarak ele alınmıştır. Çalışma; bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır: Araştırmacı, girişte bazı terimlerin tanımlarını yapmış ve Kehf Sûresi ile ilgili temel bilgilere yer vermiştir. Birinci bölümde, Şeyh Vehbe Zuhayli'nin hayatı ve ilmî çalışmaları ele alınmıştır. İkinci bölümde, tefsirleri genel hatlarıyla tanıtılmış; Zuhayli'nin genel tefsir yöntemi ve her bir tefsirinde kullandığı özel metodu, genellikle Kehf Sûresi'nden verilen örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, bu üç tefsir farklı yönlerden karşılaştırılmış; Kehf Sûresi'nden örneklerle benzer ve farklı yönleri ortaya konulmuş ve her bir tefsirin kendine has özellikleri belirtilmiştir.

Wahbah al-Zuhayli made significant contributions to the Islamic library with his contemporary and easily comprehensible tafsir works. He authored three different tafsir books addressing various segments of society —specialists, general readers, and individuals with intermediate cultural knowledge. Highlighting this significant contribution to Qur’anic exegesis, particularly through a comparative study of his three tafsir works (al-Tafsīr al-Munīr, al-Tafsīr al-Wasīṭ, al-Tafsīr al-Wajīz), has become an academic necessity. This thesis is a comparative study of Wahbah al-Zuhayli’s three tafsir works, with Sūrat al-Kahf taken as a case study. The research is structured into an introduction, three chapters, and a conclusion: The researcher begins the introduction by defining certain terms and providing essential information about Sūrat al-Kahf. The first chapter examines the life and scholarly contributions of Sheikh Wahbah al-Zuhayli. The second chapter introduces his tafsir works generally and explains his overall tafsir methodology as well as the specific methods he employed in each tafsir, often illustrated with examples from Sūrat al-Kahf. The third chapter compares these three tafsir works from various perspectives, highlights the similarities and differences using examples from Sūrat al-Kahf, and identifies the unique features of each tafsir.
ا زيجولاو ،طيسولا ،يرنلما سورة (الكهف) أنموذج
Keywords: al-Tafsīr al-Munīr; al-Tafsīr al-Wajīz; al-Tafsīr al-Wasīṭ; Comparison; el-Tefsîrü’l-Münîr; et-Tefsîrü’l-Vecîz; et-Tefsîrü’l-Vesît; Hermeneutics; Karşılaştırma; Kur'an-ı Kerim; Qurʼan; Tefsirler; Vehbe ez-Zuhayli; Wahbah al-Zuhayli