Gerçek zamanlı trafik bilgisinin rekabette maliyet avantajı oluşturmaya etkisi ve lojistik sektöründe bir uygulama - Göç, Ömer (My University, 2009)
Trafik, Tıkanıklık, Maliyet, Lojistik ÖZET GERÇEK ZAMANLI TRAFİK BİLGİSİNİN REKABETTE MALİYET AVANTAJI OLUŞTURMAYA ETKİSİ VE LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Dünyamızdaki en büyük problemlerden biri trafiktir. Trafik problemi taşımacılık ile uğraşan birçok işletme için ticari anlamda zarar verici durumlar oluşturabilmektedir. Binlerce taşıtın kullandığı karayollarında her gün sayısız trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların birçoğu can ve mal kaybıyla sonuçlanmakta, karayollarının belli süre kapanmasına ya da trafik seyir akış hızının çok düşmesine sebep olmaktadır. Bu durum nedeniyle mal teslimatlarında yaşanan gecikmeler birçok işletme açısından rekabeti olumsuz etkileyecek ekonomik kayıplar yarattığı gibi zamanında mal teslimatı yapılamamasından dolayı müşteri memnuniyetsizlikleri de oluşturmaktadır. Bu saptamadan yola çıkarak trafik tıkanıklığı kavramı lojistik sektörü özelinde incelenmiş ve sektör için yarattığı maddi kayıplar hesaplanmıştır. Tıkanıklık maliyetinin giderilebilmesi için gerçek zamanlı trafik durum bilgisinin kullanılması gerektiği sabitlenmiştir. Gerçek zamanlı trafik durum bilgisinin elde edilmesi için kullanılabilecek yöntemler hakkında bilgiler verilmiş ve Türkiye’de ticari olarak kullanılmayan bir yöntem ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Önerilen yöntemin kullanılması için bir iş modeli yapısı kurulmuş, pazardaki fırsatlar gösterilmiş ve bu iş model yapısına bağlı kalınarak bir şirket kurulmuştur. Kurulan şirketin çok kısa sürede yatırımlarını geri döndüreceği gösterilmiş ve ticari fırsatlar anlatılmıştır.

THE COST ADVANTAGE EFFECT OF REAL TIME TRAFFIC CONDITION INFORMATION ON COMPETITION AND A STUDY IN LOGISTICS SECTOR One of the biggest problem is traffic in our world. Traffic problems, effect many companies deal with transportation financially negatively. Numerous traffic accidents ocur on the roads where thousands of vehicle use everyday. Many of these accidents resulted in loss of life and property, the closing time on certain routes or traffic flow of cruising speed is much reason to fall. The delays experienced in delivery of goods because of this situation for many businesses create economic losses that will adversely affect competition, Customer dissatisfaction also happens due to time delays in delivery of goods. By the help of this determination, traffic congestion concept is examined and the financial losses occured by are calculated for only logistic sector. The requirement of real time traffic condition information to fix the congestion cost is exposed. Informations are given about the ways of obtaining real time traffic condition information.And an obtaining method is described in detail which is not being used commercially in Turkiye. In order to use the proposed method a new business model structure is established, market opportunities are shown and a new company is founded based on this business model structure. It is also indicated that the return on investment duration is very fast for this new company.
Keywords: Lojistik Yönetimi; Pazarlama; Rekabet; Üretim Yönetimi