S.S.C.B. sonrası Kazakistan bankacılık sistemi - Yazıcı, Tayfun (My University, 2008)
S.S.C.B. SONRASI KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ BANKACILIK SİSTEMİ TEZ ÖZETİ 1991 senesinde Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından ortaya çıkan Türki cumhuriyetler, Türk halkında ve ülkemiz devlet kademelerinde ciddi bir ilgi uyandırmış; soydaş ülkelerle kültürel ve ekonomik ilişkilerin artırılması konusunda ciddi adımlar atılmıştır. 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Dil birliği, kültür birliği gibi kolaylaştırıcı etkilerle birçok yatırımcı, yatırım için söz konusu ülkeleri tercih etmiş; kültürel alışverişlerde bulunulmuş, Kazakistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kırgızistan’da Manas Üniversitesi açılması, karşılıklı öğrenci kabulü gibi faaliyetlerle eğitim ve öğretim bağları sıkılaştrırılmıştır. Çalışmamız konusu olan Kazakistan bankacılık sistemi, üç ana başlıkta incelenmiştir. Kazakistan’da birçok konuda olduğu gibi, Bankacılık sisteminin anlaşılmasında da tüm sistemin temelini oluşturan Sovyet dönemindeki bankacılık sistemi, o dönemin genel işleyişi ve bölge ülkelerinin Sovyet sonrası dönemde dahi düzen kurmada kullandıkları ortak iskelet hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bölge ülkeleri, sahip oldukları ortak özellikler sebebiyle, Sovyetler sonrası dönemin uyum zorluklarının aşılmasında da birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmış, benzer şekillerde hareket etmişlerdir. Bu sebeple çalışmamızın birinci bölümünde bölge bankacılık sisteminin tarihi ayrıntılı olarak incelenmiş; bölgede S.S.C.B. öncesi, S.S.C.B. dönemi ve S.S.C.B. sonrası Bağımsız Devletler Topluluğu döneminde finans sektöründe yaşananlar incelenmiştir. İkinci bölümde, Kazakistan’ın bankacılık sistemi ele alınmış; finans sisteminin kanuni altyapısı, sektör oyuncuları ve sistemin işleyişi irdelenmiş, Kazakistan finans sisteminin ekonomik gelişim sürecine etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Kazakistan’da gerçekleştirilen bankacılık reformu, problemleri aşmak amacıyla alınmış olan önlemlerin yan etkileri; karşılaşılan ek problemler ele alınmış ve sözkonusu problemleri aşma konusunda öneriler getirilmiştir. Özellikle tüm dünyayı etkileyen 2007 mortgage krizinin, ülke ekonomisi ve finans sistemine etkileri incelenmiştir. THE BANKING SYSTEM OF KAZAKHSTAN AFTER U.S.S.R. THESIS

ABSRACT Turkic republics occurring after collapse of Union of Soviets in 1991 were a matter of interest within Turkish people and before official authorities of our country; so serious steps were taken to increase cultural and economical relations with same origin. Turkey was the first country who recognized Kazakhstan, declaring herself as an independent country on 16th December 1991. Many investors preferred the mentioned countries due to the factors such as language, unity of culture making communication easier, so cultural exchange started between two countries. Ahmet Yesevi University in Kazakhstan and Manas University in Kyrgyzstan were launched, thus educational and teaching relations became closer by acceptance of mutual acceptance of students. The banking system of Kazakhstan, which is the subject of our thesis, was examined under three main headings. In order to understand the banking system in Kazakhstan, like many other subjects, one must have knowledge about the banking system during the Soviet era, which is the basis of the whole system, the general operations of that era and the common skeleton used by the neighboring countries in order to establish an order after the Soviets. The area countries, due to having common characteristics, benefited from their experiences in order to overcome the hardships occurring after the Soviets and acted similarly towards the hardships. Therefore, in the first section of our study, we examined the history of banking system in the area in detail and presented the things in finance sectors experienced by the Community of Independent Countries before, during and after Soviets. In the second section, we examined the banking system of Kazakhstan; studied the legal substructure of finance system, the sector players and operation of the system as well as the effects of Kazakh finance system into economic development process. In the third section, we examined the banking reform realized in Kazakhstan; the side effects of the measures to overcome the hardships, additional problems experienced and presented some proposals to overcome the subject problems. Especially, we examined the effect of 2007 mortgage crisis on the country economy and finance system, which affected the whole world.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finans; Muhasebe