The effect of personality traits on white-collar employees remote working attitudes in turkey - Keskin, Esra Hande (My University, 2025)
Bu tez ile amaçlanan, Pandemi ile Türkiye’de hayatımıza giren ve hala kimi organizasyonlarda farklı modellerde (tamamen uzaktan veya hibrit) uygulanmaya devam eden uzaktan çalışma uygulamalarında, kişilik özelliklerimizin uzaktan çalışma tutumumuz üzerinde nasıl bir etki yarattığının araştırılmasıdır. Bugüne kadar hem akademik platformlarda hem de iş dünyasının odağında ağırlıklı olarak uzaktan çalışma modellerinin çalışanların performansına, bağlılığına ve motivasyonuna etkisi gibi faktörler üzerinde durulduğu görülmüştür. Bu yeni çalışma düzeninde, şirketlerin etkinliğini üst seviyede sürdürülebilir kılmaya çalışırken öte yandan çalışanları şirketine bağlı ve yüksek performanslı çalışanlar olarak kılmaya devam ettirmek için alınabilecek aksiyonlarda bu çalışmalar önemli yer tutmaktadır. Öte yandan sadece uzaktan çalışmanın, çalışanlar ve iş performansı üzerindeki etkisine bakmanın yanında çalışanların kişilik özelliklerinin de bu süreci etkileyebilecek faktörler olup olmadığını ortaya koymak ve bu verileri birlikte değerlendirmenin ileriki dönem planlamalarında daha etkin değerlendirmeler sunmasına yol gösterici olması amaçlanmıştır. Araştırma çerçevesinde uzaktan çalışan bireylerden veri toplamak üzere anket tekniği kullanılmış ve bu doğrultuda oluşturulan anket formu Google Forms aracılığıyla katılımcılara iletilmiştir. Hazırlanan anket formu; Demografik Bilgi Formu, BFI ve Uzaktan Çalışma Tutumu Ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Katılımcılar; Türkiye’de çeşitli sektörlerde hala tamamen veya kısmi olarak uzaktan çalışıyor ya da pandemi döneminde uzaktan çalışmayı tecrübe etmiş olan 108 adet beyaz yaka çalışandan oluşmaktadır. Anket sonuçlarının istatiksel analizleri SPSS programında değerlendirilmiş olup çalışmanın sonucunda örneklemde yer alan beyaz yaka çalışanların kişilik özelliklerinin, uzaktan çalışma tutumları üzerinde belirleyici bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

With this thesis it is aimed to explore how our personality traits affect our remote working attitude in remote working practices that entered our lives in Turkey with the Pandemic and still continue to be applied in different models (completely remote or hybrid) in some organizations. To date, it has been recognized that factors such as the impact of remote working models on the performance, commitment and motivation of employees have been emphasized both in academic platforms and in the focus of the business world. In this new working order, these studies have an important place in the actions that can be imposed to keep the efficiency of the companies sustainable at a high level, and to keep the employees as loyal and high-performing employees. On the other hand, it is aimed not only to look at how remote working affects employees and their performance, but also to reveal whether the personality traits of employees are constructs that have an influence on this process and to evaluate these data together to provide more effective evaluations in future planning. Survey technique is used to collect data from individuals working remotely as part of the study, and the survey form created in this direction was sent to the participants via Google Forms. The questionnaire consists of three parts: Demographic Information Form, Big Five Inventory (BFI), and Remote Work Attitude Scale. Participants consists of 108 white-collar employees across diverse sectors in Turkey, who are still working completely or partially remote, or who worked remotely just as a part of COVID-19 interventions. Statistical analyzes of the survey results were evaluated in the SPSS program; and the carried-out analysis suggest that for the given sample, the personality traits of the white-collar employees do not affect their attitudes toward remote work significantly.
Kişilik özelliklerinin Türkiye’deki beyaz yaka çalışanların uzaktan çalışma tutumu üzerindekı etkisi
Keywords: 5 Faktör Kişilik Özellikleri; Agreeableness; Big Five Personality Traits; Conscientiousness; Çalışma ortamı; Deneyime Açıklık; Dışa Dönüklük; Duygusal Dengesizlik; Extraversion; Management science; Neuroticism; Openness; Öz Disiplin; Psikolojik açıdan; Psychological aspects; Remote Work Attitude; Sociological aspects; Sosyal yönleri; Telecommuting; Turkey; Türkiye; Uyumluluk Remote Work; Uzaktan çalışma; Uzaktan Çalışma Tutumu; Work environment; Yönetim bilimi