Selçuklular devrinde hükümdarlık anlayışı ve imgesi - Yurdusevdi, Mehtap (My University, 2008)
Eski Türkler’de hükümrânlık anlayışının şekillenmesinde Türk kozmolojisinin ve Tanrı inancının etkili olduğu görülmektedir. Türkler’in İslâmiyet’i kabul etmeleri ve batıya doğru yayılmalarıyla birlikte Türk hükümrânlık anlayışı ve imgesinde değişimler söz konusu olmuştur. Bu değişimlerin özellikle Türk hükümrânlık anlayışının temellerinden olan ülüş sistemi ve kut inancı üzerinde olduğu görülmektedir. Bu tezin amacı Selçuklular Devrinde hükümrânlık anlayışı ve imgesinin uğradığı değişimi ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde Eski Türkler’de hükümrânlık anlayışı, bunun temelleri ve eski Türk devletlerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Karahanlılar ve sonrasında Selçuklular devrinde hükümranlık anlayışının temelleri olan “ülüş sistemi” ile “kut inancının” uğradığı dönüşüm İslâm, Bizans, Ermeni, Suryânî kaynaklarından ve ilgili araştırma eserlerinden yararlanılarak ele alınmıştır.

Turkish cosmology and God faith influcended existence of old Turkish sovereignty consideration. When Turks converted to Islam and spreaded to West, this sovereignty consideration and image had changed. Especially, this transformation became in the “ülüş system” and “kut faith” which were the main base of the Turkish sovereignty consideration. This subject has chosen as a master thesis study for examination of the exchanges of sovereignty consideration and image in the Selcukian Period. In the fırst chapter of study, sovereignty consideration and its base in the old Turks and ıts effects to old Turish States. In the second chapter, ülüş system and kut faith has examined which were base for Karahanlı and Selcukian sovereignty consideration. Transformation in this consideration has analyzed with the use of Islamic, Byzantic, Armenian, Syrian sources and research studies.
Keywords: Ortaçağ; Tarih_Selçuklu Devleti