Cerrahi Kliniklerde Yatan Hastaların Hemşirelik Bakımından Memnuniyetinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
GİRİŞ: Hemşirelik bakımından hasta memnuniyeti, hastaların hizmet kalitesine ilişkin algılarını açıklamada önemli bir etmen olarakgörülmektedir. Hasta özellikleri de olmak üzere birçok etmen hastaların aldığı tedavi ve bakımdan memnuniyetlerini etkilemektedir.AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, cerrahi kliniklerde yatan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyetini ve hasta özelliklerinin busonuçlardaki etkisini belirlemektir.YÖNTEM: Tanımlayıcı, kesitsel türdeki bu çalışmanın evrenini bir üniversite hastanesinin cerrahi kliniklerinde yatarak tedavi görenyetişkin hastalar oluşturdu. Çalışma örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş ve üzeri, iletişim kurabilen ve enaz iki gece hastanede yatan 189 hasta oluşturdu. Veriler, hastaların hastanede yattıkları sürede öz bildirimleriyle tamamlanan“Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği” ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, bağımsızgruplarda t testi, tekyönlü ANOVA, Karuskal Wallis testi ve Pearson’s Korelasyon analizi kullanıldı.BULGULAR: Cerrahi kliniklerde yatan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet puan ortalaması 65,76±11,27 olarak bulundu.En yüksek memnuniyet hastaların mahremiyetlerine gösterilen saygı alanında(3,72±0,86), en düşük memnuniyet ise hemşirelerinhastaları evlerinde gibi hissettirmeleri alanındaydı (3,15±0,86).Yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, sosyal güvence varlığıve önceki hastane deneyimi ile bakımdan memnuniyet arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), cinsiyet açısından anlamlıfark bulundu (p=0,008). Ayrıca hastaların hastanede kalış süresi ile memnuniyetleri arasında negatif yönde anlamlı ilişkisaptandı(p=0,007).SONUÇ: Çalışma bulguları, cerrahi hastaların hemşirelik bakımından orta düzeyde memnun olduğunu gösterdi. Ayrıca erkekleregöre kadınların bakımdan daha memnun oldukları ve hastanede kalış süresinin hastaların memnuniyet algılarını olumsuz yöndeetkilediği belirlendi.

INTRODUCTION: Patients’ satisfaction with nursing care is seen as an important factor in explaining their perceptions about service quality. Many factors, including patient characteristics, can affect patients’ satisfaction with treatment and care. AIM: The purpose of this study is to determine the satisfaction of inpatients from nursing care in the surgical clinics and the effect of patient characteristics on these outcomes. METHODS: The universe of this qualitative, cross-sectional study consisted of adult patients receiving inpatient treatment in surgical clinics of a university hospital. The sample of the study consisted of 189 cooperative patients aged ≥ 18 years hospitalized for at least two nights and accepted to participate in the research. Data were collected during hospitalization through the self-report Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale. In data evaluation, percentages, mean values, one way ANOVA, the independent groups t test, the Kruskal Wallis test and Pearson’s Correlation Analysis were used. RESULTS: The main satisfaction score of the surgical patients regarding nursing care was found to be 65.76±11.27 points. The highest satisfaction score was obtained in the field of respect to privacy (3.72±0.86), while the lowest satisfaction score was observed in the domain of nurses’ making patients feel at home (3.15±0.86). While no significant difference was found in satisfaction with regard to age, education level, marital status, social security, and previous hospital experiences (p>0.05), while a significant difference was found with regard to gender (p=0.008). Additionally, a negative significant correlation was found between duration of hospitalization and degree of satisfaction (p=0.007). CONCLUSION: Study findings have shown that surgical patients were moderateşy satisfied with nursing care. Additionally, the results of this study showed that females were more satisfied with care compared to males, and that duration of hospitalization negatively affected the satisfaction perception of patients.
Examination of Satisfaction from Nursing Care of Inpatients in the Surgical Clinics
Keywords: Hemşirelik