Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde alacağın devri - Çoğalan, Muhammed Emin (My University, 2025)
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri uygulamada geniş yer tutan ve birçok uyuşmazlığa sebep olan sözleşmelerin başında gelmektedir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine konu inşaat henüz inşa sürecindeyken sözleşme dışı üçüncü kişiler gerek arsa sahibinden gerekse yükleniciden arsa payı veya sözleşmeden kaynaklanan alacak hakkını satın alarak hak sahibi olmaktadırlar. Özellikle yükleniciden hak iktisap eden üçüncü kişiler açısından yüklenicinin edimlerini ifa etmemesi durumunda karşılaşabilecekleri hukuki problemler çok sayıda uyuşmazlığa neden olmaktadır. Üçüncü kişiler arsa paylarını alacağın devri sözleşmesiyle, taşınmaz satış vaadi sözleşmesiyle veya resmi şekilde yapılmış taşınmaz satış sözleşmesiyle satın alabilmektedir. Bu kapsamda çalışmamızda hem arsa sahibinden hem de yükleniciden çeşitli şekillerde sözleşmeden kaynaklanan alacak haklarını ve arsa payı satın alan üçüncü kişilerin karşılaşabilecekleri hukuki sorunlara, sorunların çözümüne ve konuyla ilgili Yargıtay'ın ve öğretinin yaklaşımlarına ayrıntılı olarak değinilmiştir.

Construction contracts in return for land share are among the most common contracts that have a wide place in practice and cause many disputes. While the subject of a construction contract in return for land share is still in the construction process, third parties outside the contract acquire rights by purchasing the land share or the receivable rights arising from the contract from either the landowner or the contractor. Especially for third parties who acquire rights from the contractor, the legal problems they may encounter in the event that the contractor fails to perform its obligations cause many disputes. Third parties can purchase land shares with a receivable transfer contract, a real estate sales promise contract or an official real estate sales contract. In this context, our study addresses in detail the legal problems that third parties who purchase receivable rights arising from the contract and land shares from both the landowner and the contractor in various ways, the solutions to these problems and the approaches of the Supreme Court and the doctrine on the subject.
Keywords: Alacağın Devri; Alacağın Devri Sözleşmesi; Alacağın Temliki; Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Alacağın Devri; Arsa Sahibi; Arsa sahibinin temerrüdü; Assignment of Claim; Construction Contract in Return for Flats; Construction contracts; Construction law; Contractor; Default of Contractor; Default of Land Owner; Employer; Eser Sözleşmesi; İnşaat hukuku; İnşaat sözleşmeleri; İş Sahibi; Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi; Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Alacağın Devri; Land Owner; Law and legislation; Third Party; Transfer of Claim; Transfer of Claim Agreement; Transfer of Claim in Construction Contracts in Return for Flats; Transfer of Claim in Construction Contracts in Return for Land Share; Turkey; Türkiye; Üçüncü Kişi; Work Contract; Yasa ve yasama; Yüklenici; Yüklenicinin Temerrüdü