An analysis of the state aids policy in the european union: the case for the services of general economic interest - Tuncer, Doruk (My University, 2006)
TEZ BAŞLIĞI: AVRUPA BİRLİĞİNDE DEVLET YARDIMLARI POLİTİKASININ ANALİZİ: TOPLUMSAL AMAÇLI HİZMETLER SEKTÖRÜ DURUMUNUN İNCELENMESİ TÜRKÇE ÖZET Bu tez, Avrupa Birliği’nin (AB) devlet yardımları politikasını ve toplumsal amaçlı hizmetler sektörünü inceleyip ulaştırma sektörüne yoğunlaşmaktadır. Çalışma devlet yardımları politikasının tarihsel gelişimini analiz ederek politikayı Tek Pazar çerçevesi içinde ele almaktadır. AB 1970’lerden sonra devlet yardımlarına istisnalar getirmeye ve daha esnek bir devlet yardımı politikası uygulamaya başladı. İkincil yasalar yürürlüğe girdikten sonra, devlet yardımları politikası daha karmaşık hale geldi. Bu bağlamda çalışma, toplumsal amaçlı hizmetler sektörünü, Altmark davasını ile diğer davaları incelemektedir. Avrupa Komisyonunun ulaştırma alanında uyguladığı devlet yardımları politikası eleştirilmekte ve halen uygulanmakta olan politika yerine alternatif bir politika önerilmektedir. AB’nin devlet yardımları politikasının 1950’lerde ilk kurulduğu yıllardaki gibi kısıtlayıcı bir politika olarak uygulanması gerekmektedir. Devlet yardımlarının ülkesel farklılıklar gibi haller dışında yasaklanması önerilmektedir. Bu çalışma, devlet yardımlarını ve Altmark gibi davaları inceleyerek sadece ulaştırma alanındaki politikalarını eleştirmektedir. AB entegrasyon sürecinin diğer hedeflerine de ulaşmak için; hiçbir AB üye devleti kendi ulusal şirketlerine devlet yardımı yapmaması ve bunun yasaklanması gerekmektedir. Bunun yerine sadece ülkesel farklılıklar gibi durumlarda kullanılmak üzere her üye devletin bütçesinden AB’nin Brükselde oluşturacağı bütçeye bir kaynak aktarılması ve bu kaynağın Brüksel üzerinden Komisyon tarafından dağıtılması savunulmaktadır. Tek Avrupa pazarının verimli çalışabilmesi için AB’nin rekabet ortamınının bozulmaması büyük önem taşımaktadır. Bu sayede Avrupa Birliği ekonomisi daha rekabetçi bir biçimde işleyecektir. DISSERTATION TITLE: AN ANALYSIS OF THE STATE AIDS POLICY IN THE EUROPEAN UNION: THE CASE FOR THE SERVICES OF GENERAL ECONOMIC INTEREST

This dissertation attempts to analyse the State aids policy of the European Union (EU) and the Services of General Economic Interest (SGEI) focussing primarily on the transport sector. The study is the product of an analysis of the evolution of the State aids policy putting it in a single market context. After the 1970s the EU started giving exemptions to the State aids and pursued a more flexible State aids policy. After the secondary legislation was introduced, the State aids policy became more complex. In this respect, the SGEI will be examined and the case study of Altmark and other cases will be studied. The study will lead to an analysis of the policy specifically in the transport sector. The study will lay down a proposition for an alternative of the State aids policy in the transport sector. It is argued that the policy should be simplified to return to its original days in the 1950s. In other words, it should become a restrictive policy giving exemptions only in cases of domestic divergences. In order to serve the other purposes of European integration, the Member States should not be allowed to give out national subsidies. Instead of State aids, Member States should form new funds for common subsidization. The State aids policy should seek the protection of competition in the Single European Market. For the efficient working of the Single European Market it is important not to harm the competitive conditions in different EU Member States. By this way, the EU economy will work in more competitive conditions.
Keywords: Avrupa Birliği; Devlet Yardımı_Avrupa Birliği; Ekonomi; Ekonomi Politikası_Avrupa Birliği