Jelatin bazlı mikrokürelerde ilaç salınımının incelenmesi - AYCAN, DİDEM; ALEMDAR YAYLA, NESLİHAN (My University, 2023)
Son yıllarda, biyo-bazlı kontrollü ilaç salım sistemlerinin geliştirilmesi, ilaçların yan etkilerini azaltma, sürekli sirkülasyon sağlama, ilaç biyouyumluluğu ve alıkonma sürelerinin iyileştirilmesi gibi özellikleri sebebiyle tıp alanında dikkat çekici bir araştırma alanı olarak ortaya çıkmıştır [1]. Sahip oldukları, etken maddenin yapı ve aktivitesini değiştirmeden hedeflenen doku ya da hücreye taşıması, hücre içi koşullara dayanıklı olması, biyolojik sistemlerle uyumlu ve biyobozunur olması ve düşük dozda ilaç kullanımına olanak sağlaması gibi üstün özellikleri sebebiyle mikroküreler, ilaç taşıyıcı sistemler içinde öne çıkan partiküler sistemlerdir [2]. Mikrokürelerin hazırlanmasında doğal ve sentetik polimerler kullanılır. Ancak sentetik polimerler ile kıyaslandıklarında, biyobozunur ve biyouyumlu olmaları, metabolize edilebilmeleri, stabilitelerinin kontrol edilebilmesi ve yüksek ilaç yükleme kapasiteleri gibi karakteristikleri sebebiyle, yaygın olarak doğal polimerler tercih edilmektedir [3]. Yapılan bu çalışmada doğal bir polimer olan jelatin kullanılarak mikroküreler hazırlanmış, eş zamanlı olarak bir kanser ilacı olan 5-Fluorouracil mikrokürelere yüklenmiştir. İlaç yüklü mikrokürelerin doğal bir polimerle enkapsülasyonu gerçekleştirilerek daha kontrollü ve sürekli bir ilaç salım profili sağlanmış, aynı zamanda başlangıçtaki anlık yüksek ilaç salımının önüne geçilmiştir. Tüm sonuçlar, üretilen ilaç yüklü gelatin-mikrokürelerden oluşan doğal polimer bazlı malzemenin kanser tedavisinde kullanılabilecek potansiyel bir ilaç taşıyıcı sistem olduğunu göstermiştir.
Keywords: Kimya Mühendisliği ve Teknolojisi; Mühendislik ve Teknoloji; Chemical Engineering and Technology; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Mühendislik; MÜHENDİSLİK, KİMYASAL; Engineering, Computing & Technology (ENG); ENGINEERING; ENGINEERING, CHEMICAL; Akışkan Akışı ve Transfer İşlemleri; Kolloid ve Yüzey Kimyası; Kimyasal Sağlık ve Güvenlik; Kataliz; Kimya Mühendisliği (çeşitli); Genel Kimya Mühendisliği; Fizik Bilimleri; Fluid Flow and Transfer Processes; Colloid and Surface Chemistry; Chemical Health and Safety; Catalysis; Chemical Engineering (miscellaneous); General Chemical Engineering; Physical Sciences