Basel II kapsamında işletme finansmanı açısından derecelendirme - Elçi, Hatice (My University, 2009)
Basel II, KOBİ, Derecelendirme ÖZET BASEL II KAPSAMINDA İŞLETME FİNANSMANI AÇISINDAN DERECELENDİRME Finansal piyasalarda ve teknolojide yaşanan gelişmeler nedeniyle bankacılıktaki risklerin azaltılması ve bankaları disipline etmeye yönelik mevcut düzenlemelerin güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda Haziran 2004’te Basel II sermaye uzlaşısı yayınlanmıştır. Basel II’nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte bankaların müşterisi olan KOBİ’lerin derecelendirme notu ile kredi almaları gerekmektedir. KOBİ’lerin derecelendirme notu ne kadar yüksek olursa kredi fiyatı ve bankanın ayırması gereken sermaye tutarı azalmaktadır. Çalışmada, İlk olarak; Basel II’nin ortaya çıkışı, amacı ve temel çerçevesi anlatılmış daha sonrada KOBİ’lerin tanımları, finansman kaynakları, avantajları ve dezavantajlarına yer verilerek KOBİ’lerin Basel II kapsamında derecelendirme sürecinde geçirdiği aşamalar ve bu aşamalarda uygulanan kredi derecelendirme yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca, KOBİ’lerin yüksek derecelendirme notu alabilmesi ve Basel II’ye uyum sağlayabilmesi için dikkat etmeleri gereken hususlar üzerinde durulmuştur. Basel II, SME, Rating

RATING IN TERMS OF BUSINESS FINANCING AS PART OF BASEL II It has become a need to decrease risks in banking business and update current regulations which are applied to discipline banks because of the developments in financial markets and technology . In this scope, Basel II capital accord is published in June, 2004. Since the Basel II has been started to be applied, the customers of the banks which are SME is needed to get credit with rating notes. The more rating notes SMEs have, the less credit price and capital amount that banks need to keep. The first thing which is explained in this study is emergence, purpose and basic frames of Basel II, then definition, financial resources, advantages and disadvantages of the SMEs’ is placed. The phases that SME’s faced in the scope of Basel II and applied credit rating methods are examined. Furthermore, the attention points is emphasized for SMEs’ in order to get higher rating and adapt Basel II.
Keywords: Bankalar va Bankacılık; Ekonomi; Finansal Kriz; Risk Yönetimi