İstanbul ili’ ndeki hemşirelerin profesyonel hemşirelik değerleri ve etkileyen faktörlerin analizi - Orak (Şahin), Nuray (My University, 2005)
Araştırma; lisans ve lisansüstü eğitim alan hemşirelerde “Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği – HPDÖ”nün Türkçe biçiminin geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek; hemşirelerin profesyonel değerlerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla metodolojik, tanımlayıcı ve analitik olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini İstanbul İli’nde çalışan lisans ve lisans üstü eğitime sahip hemşireler; örneklem grubunu ise İstanbul İli’ndeki hastanelerde çalışan, lisans ve lisans üstü eğitime sahip olup araştırmaya katılmayı kabul eden 1047 hemşire oluşturdu. Veri toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu, Darlene Weis and Mary Jane Schank tarafından geliştirilen HPDÖ kullanıldı. Veri analizinde; frekans, yüzdelik oran, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler, x2, t testi, ANOVA pearson korelasyon, madde toplam puan korelasyonu, Cronbach’s Alpha ve Faktör Analizi teknikleri kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; HPDÖ (iç tutarlılık .96, 2 hafta ara ile test-tekrar test geçerliği .96)’nün ülkemizde kullanılması açısından geçerli ve güvenilir bir araç olduğu, Hemşirelerin HPDÖ’den aldıkları ortalama puanın 181.05±21.17 olduğu, Lisans üstü eğitimini sürdüren, akademisyen, eğitimci ve yönetici pozisyonunda ve dernek üyesi olan hemşirelerin HPDÖ’den daha yüksek puan aldıkları Hemşirelerin (birinci öncelikte) profesyonel değerlerinin sırasıyla insan onuru, eşitlik, doğruluk, alturism, adalet, estetik ve özgürlük olduğu belirlendi.
Keywords: araştırma; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik Hizmetleri; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri