Okul öncesi öğretmenlerinin öz-düzenleme düzeyleri ile kullandıkları öğretim uygulamaları düzeyleri arasındaki iliġkinin incelenmesi - Yılmaz, Hilal (My University, 2016)
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖZ-DÜZENLEME DÜZEYLERİ İLE KULLANDIKLARI ÖĞRETİM UYGULAMALARI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin

düzenleme düzeyleri ile öğretmenlerin, çocukların öz-düzenlemeli öğrenmelerini geliştirmek için kullandıkları öğretim uygulamaları düzeyleri arasındaki ilişkinin; ayrıca öğretmenlerin öz-düzenleme düzeyleri ve kullandıkları öğretim uygulamaları düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde yürütülen araştırma, İstanbul ili Anadolu Yakası’ndan Çekmeköy, Kadıköy, Sancaktepe ve Üsküdar; Avrupa Yakası’ndan Eyüp, Kâğıthane ve Küçükçekmece ilçelerinde yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 465 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Aydın, Özer Keskin ve Yel (2014) tarafından Türkçe’ye uyarlanıp geçerliği ve güvenirliği yapılan “Öz-Düzenleme Ölçeği” ve Adagideli, Saraç ve Ader (2015) tarafından geliştirilen “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz-Düzenlemeye Yönelik Kullandıkları Öğretim Uygulamalarını Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde okul öncesi öğretmenlerinin öz-düzenleme düzeyleri ile kullandıkları öğretim uygulamaları düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı analiz tekniği kullanılmıştır. Öğretmenlerin öz-düzenleme düzeyleri ve kullandıkları öğretim uygulamaları düzeyleri çeşitli değişkenlere (yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem, çalışılan kurum türü, eğitim verilen yaş grubu, öğrenci sayısı, günlük çalışma süresi ve seminere katılma sayısı) göre incelenirken tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri (t Test, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis-H Testi, Mann Whitney-U Testi ve Post Hoc Analizi) kullanılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda, okul öncesi öğretmenlerinin öz-düzenleme düzeyleri ile kullandıkları öğretim uygulamaları düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin öz-düzenleme ve kullandıkları öğretim uygulamaları düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, okul öncesi öğretmenlerinin öz-düzenleme ve kullandıkları öğretim uygulamaları düzeylerinin yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem, çalışılan kurum türü, eğitim verilen yaş grubu, öğrenci sayısı, günlük çalışma süresi ve mesleki eğitime katılma sayısı değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. zenleme, Öz-Düzenlemeli Öğrenme, Öğretim Uygulamaları, Okul Öncesi Öğretmeni ABSTRACT ANALYZING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRESCHOOL TEACHERS’ LEVELS OF SELF-REGULATION AND LEVELS OF TEACHING PRACTICES THEY USE The aim of this research is to analyze the relationship between preschool teachers’ self-regulation levels and levels of teaching practices they use to promote children’s self-regulating learning and also to examine teachers’ self-regulation levels and teaching practices they use in terms of some variables. The research, carried out with survey method, put into practice in preschool education institutions in Çekmeköy, Kadıköy, Sancaktepe and Üsküdar districts on the Asia side and Eyüp, Kağıthane and Küçükçekmece districts on the Europe side of Istanbul. Study group consists of 465 preschool teachers who work at public and private preschool education institutions during academic year of 2015-2016. As data collection tools, “Personal Information Form” developed by researcher, “Self-Regulation Scale” adapted into Turkish and validity and reliability studies carried out by Aydın, Özer Keskin and Yel (2014) and also “Scale of Assessing Preschool Teachers’ Practices to Promote Self-Regulated Learning” developed by Adagideli, Saraç and Ader (2015) were used in the study. In the analysis of data obtained, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient analysis technique was used to determine the relationship between preschool teachers’ self-regulation levels and teaching practices they use. In the analysis of teachers’ self-regulation levels and teaching practices levels according to some variables (age, educational level, professional seniority, type of institution they work in, age group they teach, number of students, duration of education and number of seminar participation), descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation) and difference tests (t-test, one-way analysis of variance-ANOVA, Kruskal Wallis-H Test, Mann Whitney-U Test and Post Hoc Analysis) were used. In line with analysis, a significant positive moderate correlation was found between preschool teachers’ self-regulation levels and teaching practices they use. It was also determined that preschool teachers’ self-regulation and teaching practices levels are at intermediate level. In addition, it was found that preschool teachers’ self-regulation levels and teaching practices they use significantly differ according to their age, educational level, professional seniority, type of institution they work in, age group they teach, number of students, duration of education and number of participation to occupational training. Key Words: Self-Regulation, Self-Regulating Learning, Teaching Practices, Preschool Teacher
Keywords: Eğitim; Eğitim ve öğretim (İlk); Öğrenme teknikleri; Öz-düzenlemeli öğrenme; Türkiye