Etkin piyasalar teorisi ve İMKB mali endeks şirketleri üzerine parametrik analizi - Oğuz, Onur (My University, 2004)
Etkin piyasalar kuramı, menkul kıymet analizinde önemli bir etkiye sahiptir. Menkul Kıymetler borsalarının etkinliğini ölçmede, hisse senedi fiyatı ve getirilerinin davranışı temel gösterge olmuştur. Piyasaların etkinliği, piyasadaki yatırımcıların karar almada kullandıkları bilginin mahiyetine göre derecelendirilmektedir. Buna göre zayıf, yarı güçlü ve güçlü formda etkinliklerden söz edilebilir. Bu çalışmanın temel amacı, İMKB Mali endeksinin serisel korelasyon yöntemi ile etkin olup olmadığının test edilmesidir. 3 Mayıs 1999 – 31 Aralık 2001 ve 2 Ocak 2002 – 31 Ağustos 2004 tarihleri esas alınarak yapılan araştırmanın sonucunda, fiyat oluşumlarının her iki dönemde de belli bir trende bağlı olmaksızın gerçekleştiği, başka bir deyişle fiyatların ve endeks verilerinin rassal olarak belirlendiği neticesine varılmıştır. Bunun sonucunda, son yıllarda yapılan çalışmalarla paralel olarak İMKB Mali Endeks özelinde zayıf formda piyasa etkinliğinin varlığı kanıtlanmıştır. Yurt dışında yapılmış olan çalışmalar da, gelişmekte olan ülke piyasalarının zayıf formda etkinliğe doğru ilerlediğini göstermektedir.
Keywords: Sermaye Piyasası