Kız meslek lisesi sınıf mikro kültürüne teknoloji entegrasyon sürecinin sosyo-matematiksel normlar bağlamında incelenmesi - Pullu, İfaket (My University, 2024)
Her sınıf bir diğer sınıftan farklı ve kendine özgü bir mikro kültürü içinde barındırır. Sınıf mikro kültürünü inceleyen Cobb ve Yakel (1996) öğrenci öğrenmelerine etki eden sosyal çevreyi betimleyebilmek için sosyal ve sosyo-matematiksel norm kavramlarını geliştirmişlerdir. Sosyal normlar, sınıf içi gerçekleştirilen uygulamalarda öğrencilerden beklenenin ne olduğunun, nelerin kabul edilebilir nelerin ise kabul edilemez davranış formları olduğunun ölçüsünü ortaya koymaktadır (Yackel ve Cobb, 1996; Özmantar, Bingölbali, Demir, Sağlam ve Keser, 2009). Sosyal normlardan farklı olarak sosyo- matematiksel normlar matematik etkinliklerine özgü ve matematik çalışmalarına rehberlik eden sınıf eylem ve mikro etkileşimlerin standartlarını tanımlar (Yackel ve Rasmussen, 2002; Franke, Kazemi ve Battey, 2007). Sınıf mikro kültürünün sosyo-matematiksel normlar bağlamında incelenmesi, sınıfın matematiksel anlamda yaşayışının nasıl olduğunu sistemli bir şekilde analiz eder. Düşük başarılı öğrencilerin sınıf mikro kültürlerinin incelenmesi ise, onların başarısızlık nedenleri hakkında bilgi verir niteliktedir. Nitekim öğrencilerin matematiksel etkinliklerinin tamamen sosyal olduğu ve içinde bulundukları sosyal ve kültürel çevre bağlamında anlaşılmadan tam olarak aydınlatılamayacağı aktarılmıştır (Cobb, Jaworski ve Presmeg, 1996). Meslek lisesi perspektifinde, öğrencilerin ilgi duymadıkları ve sevmedikleri derslerden birinin matematik olduğu ve okul öğrencilerinin matematik başarılarının diğer okullara nazaran daha düşük olduğu bilinmektedir (Bekdemir, 2009). Sınıfa yapılacak yeni bir uygulama onun mikro kültürünü de zaman içerisinde değiştirir ve geliştirir. Yapılan etki, öğretim tekniğini değiştirmek ise hem öğrenci hem öğretmen boyutunu etkiler. Yeni uygulanacak yaklaşımlar ise yeni normların benimsenmesi ile başarılı olabilir. Sınıf mikro mikro kültürüne yön vermesi beklenen teknoloji entegrasyonu, öğrenme ve öğretme ortamlarında teknolojinin işe koşulma süreci olarak ifade edilmektedir (Ersoy, Yurdakul ve Ceylan, 2016). Araştırmacılar bilgisayarlı destekli matematik öğretimi yapılan sınıflarda yaptıkları çalışmalarla tipik olan sosyo-matematiksel normları alanyazına aktarmışlardır (Hershkowitz ve Schwarz 1999'a, 1999b; McClain ve Cobb, 2001b; Akyüz, 2014; Akkoç ve Savuran, 2021). Bu çalışmanın amacı kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde öğrenimlerine devam eden 10.sınıf öğrencilerinin sınıf mikro kültürünü, yapılacak teknoloji entegrasyonuyla birlikte sosyo-matematiksel norm boyutuyla incelemektir. Araştırmacı bir yıldır eğitim verdiği sınıftaki mikro kültürü betimlemek adına gözlemci rolündedir. Araştırmacının öğretmen rolünü de üstlendiği derslerin video kaydı alınarak verilerin ilk elden toplanmıştır. Toplanan veriler transkript edildikten sonra nitel veri analizleri, matematiği öğrenmeye kültürel ve sosyal bir perspektiften bakan yorumlayıcı çerçeve (Cobb ve Yakel, 1996) ile sınıflandırılmıştır. Yapılacak veri analizlerinde sınıfın mikro kültürü teknoloji entegrasyon öncesi ve sonrası şeklinde iki boyutta incelenmiştir. Sınıf mikro kültürünün teknoloji entegrasyonu öncesi incelemesinde elde edilen normlar bulgular kısmında sunulmuştur. Teknoloji entegrasyonu sonrasında yer alan normlar da bulgulara eklenerek iki durum mukayese edilmiştir. Sonuçlar, teknoloji entegrasyonunun sınıfı daha öğrenci merkezli bir öğretime yöneltirken sorgulamaya dayalı normların geliştiğini göstermektedir. Teknoloji öncesinde normlar anlayabilme ve anlamlı olabilme fikriyatları etrafında şekillenirken teknoloji entegrasyonu sonrasında sorgulama ve aktif katılım çerçevesinde gelişen sınıf mikro kültürü görülmektedir. Sınıf mikro kültürünün gelişimi sırasında normların birbirlerini etkilediği düşünülerek bu etkileşimin hangi normlar arasında ve nasıl gerçekleştiği de araştırmada aktarılmıştır. Sınıfın mikro kültüründe oluşan yeni normlarla teknoloji etkisinin araştırılmak ve bilgi edinebilmek üzerine yeni başlangıçlar sunduğu düşünülmektedir. Alanyazın incelemesi yapılmış olup benzer bir durum çalışmasının varlığı araştırmacının bilgisi dâhilinde değildir. Bu nedenle çalışma alanyazına katkı sağlar niteliktedir. Katılımcıların diğer norm çalışmalarından farklı olarak düşük başarılı öğrencilerden oluşuyor olması norm araştırmalarına farklı bir pencere sunmuştur. Sosyo-matematiksel normların meslek lisesi bağlamında incelenecek olması meslek lisesi sınıf mikro kültürünü daha iyi anlamamızı sağlayarak, eğitim gören öğrencilerin ihtiyaç ve sorunlarının tespitine yardımcı olup meslek lisesi öğrencilerine dönük yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Each class contains a different and unique micro-culture from other classes. Cobb and Yakel (1996), who examined classroom micro-culture, developed the concepts of social and socio-mathematical norms to describe the social environment that affects student learning. Social norms reveal the extent of what is expected from students in classroom practices and what are acceptable and unacceptable forms of behavior (Yackel & Cobb, 1996; Özmantar, Bingölbali, Demir, Sağlam, & Keser, 2009). Unlike social norms, socio-mathematical norms define standards of classroom action and micro-interactions that are specific to mathematical activities and guide mathematical studies (Yackel & Rasmussen, 2002; Franke, Kazemi, & Battey, 2007). Examining classroom micro-culture in the context of socio-mathematical norms systematically analyzes how the classroom lives in mathematical terms. Examining the classroom micro-cultures of low-achieving students provides information about the reasons for their failure. It has been stated that students' mathematical activities are completely social and cannot be fully elucidated without understanding the context of their social and cultural environment (Cobb, Jaworski, & Presmeg, 1996). From the perspective of vocational high schools, it is known that one of the subjects that students are not interested in and do not like is mathematics, and the mathematics achievement of school students is lower than in other schools (Bekdemir, 2009). A new application to the classroom changes and develops its micro-culture over time. Changing the teaching technique affects both the student and the teacher. New approaches can be successful by adopting new norms. Technology integration, which is expected to shape the micro-micro culture of the classroom, is expressed as the process of putting technology to work in learning and teaching environments (Ersoy, Yurdakul, & Ceylan, 2016). Researchers have transferred typical socio-mathematical norms to the literature through their studies in classes where computer-assisted mathematics teaching is provided (Hershkowitz and Schwarz 1999a, 1999b; McClain and Cobb, 2001b; Akyüz, 2014; Akkoç and Savuran, 2021). This study aims to examine the classroom micro-culture of 10th grade students who continue their education in the child development department of girls' vocational high school, in terms of socio-mathematical norms along with technology integration. The researcher plays the role of observer in order to describe the micro culture in the classroom where he has been teaching for a year. Data were collected first-hand by video recording the lessons in which the researcher also played the role of teacher. After the collected data were transcribed, qualitative data analyzes were classified with the interpretive framework (Cobb & Yakel, 1996), which looks at learning mathematics from a cultural and social perspective. In the data analysis, the micro culture of the classroom was examined in two dimensions: before and after technology integration. The norms obtained from the examination of classroom micro-culture before technology integration are presented in the findings section. The norms after technology integration were added to the findings and the two situations were compared. Results show that inquiry-based norms develop as technology integration moves the classroom toward more student-centered instruction. While before technology, norms were shaped around the ideas of understanding and being meaningful, after technology integration, a classroom micro culture is seen developing within the framework of questioning and active participation. Considering that norms influence each other during the development of classroom micro-culture, the research also explains which norms and how this interaction takes place. It is thought that it offers new beginnings in researching the impact of technology and gaining knowledge with the new norms formed in the micro culture of the classroom. A literature review has been made, but the existence of a similar case study is not within the knowledge of the researcher. Therefore, the study contributes to the literature. The fact that the participants consisted of low-achieving students, unlike other norm studies, offered a different window to norm studies. It is thought that examining socio-mathematical norms in the context of vocational high schools will enable us to better understand the vocational high school classroom micro culture, help identify the needs and problems of students studying, and contribute to studies on vocational high school students.
Keywords: Clasroom micro-culture Techno-socio-mathematical norm; Girls’ vocational high school; Kız meslek lisesi Socio norms; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Sınıf mikro kültürü; Socio-mathmetical norms; Sosyal normlar; Sosyo-matematiksel norm; Study and teaching; Technology integration; Tekno-sosyo-matematiksel norm; Teknoloji entegrasyonu