Hilmi Ziya Ülken düşüncesinde din-ahlâk ilişkisi - Kılıç, Engin (My University, 2017)
Hilmi Ziya Ülken son dönem Türk düşüncesinde önemli yeri olan mütefekkirlerimizdendir. Din ve ahlâk gibi iki önemli konunun da insanlığın en eski konularından olduğu bir gerçektir. Çalışmamızda din ve ahlâk konusunu Ülken’in fikirleri çerçevesinde öncelikle ayrı ayrı ele aldık. Din konusundaki önemli tanım ve tespitlerini, belirli sınıflandırmalarını, analizlerini değerlendirdikten sonra diğer bölümde ahlâk konusunda birçok eseri olan düşünürün, ahlâkın temeli ve amacı konusundaki düşüncelerini, ahlâk nazariyelerine getirdiği eleştirilerini, öngördüğü kendi ahlâk sistemini ayrıca değerlendirdik. Son bölümde de iki alan arasında ki ilişkiyi yine düşünürün fikirleri çerçevesinde ortaya koymaya çalıştık.

Hilmi Ziya Ülken is one of the thinkers who has an important place in the last periof of Turkish World of thought. It is a fact that religion and ethics are the two important ancient fields of humanity. İn our study first, we have dealt with the fields of religion and ethics separately within the frame of Ülken’s World of thought. We have evaluated definitions and determinations, certain classifications and analyses in the field of religion, in after section we have evalvated the views of the thinker about the basis and the aim of the ethics, his criticism about thearies of ethics and views about his own ethic system. İn the last section we have tried to reveal the relation betwen these two fields within the frame of the thinkers views.
Keywords: Ahlak; Ahlâk; Din; Dini yönler; Felsefe; Görüş ve düşünceleri; Hilmi Ziya Ülken; İslam dini; Morality; Religion