Spor iletişiminde yeni medyanın kullanımı : Fenerbahçe Spor Kulübü örneği - Güven, Mahmut (My University, 2022)
Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan ve insan yaşamının bir parçası haline gelen yeni medya, iletişim alanı açısından vazgeçilmez bir olgu niteliğindedir. İletişim sürecine kazandırdığı hız unsuru ve yeniliklerle birlikte bireyler arası, gruplar arası ve grup-birey arası ilişkiler farklı bir boyut kazanmıştır. Bilgiye erişimi saniyelere indirgeyen yeni medya, bünyesindeki çeşitli araçlar sayesinde geri bildirime imkân sağlamıştır. Mevzubahis bu araçlar sosyal medya araçları olarak da bilinmektedir. Sosyal medya araçları, insanların her an her yerde iletişim kurabilmesine olanak sağlayan platformlardır. Bu platformlar anlık geri bildirim imkânı sunmasından dolayı iletişimin çift yönlü bir süreç şeklinde ilerlemesini sağlamaktadır. Geri bildirime dayalı iletişim, etkileşim unsurunu da beraberinde getirmektedir. Bu durum sadece bireyler bünyesinde değil kurum ve kuruluşlar nezdinde de hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşabilmek ve hedef kitle ile etkileşim gerçekleştirebilmek açısından önemlidir. Spor kulüplerinin bu kapsamda yeni iletişim ortamlarına ayak uydurması spor iletişiminin önemini göstermektedir. Spor kulüpleri, yeni medya teknolojileriyle birlikte kurumsal bir yapı haline gelmiş ve sosyal medya platformlarını özenli ve sürekli bir biçimde kullanmaya başlamıştır. Spor iletişimi kapsamında, değişen ve yenilenen medya olgusuyla birlikte kulüpler ve taraftarları arasındaki iletişimin boyutlarını ortaya koymak adına Fenerbahçe Spor Kulübü’nün faaliyet gösterdiği sosyal medya platformları olan resmi Instagram, Twitter, Facebook, TikTok ve YouTube hesaplarından yapmış olduğu 1 Eylül – 15 Eylül 2022 tarihleri arasındaki paylaşımlar incelenmiştir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak doküman analizi ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler tablolar halinde açıklanmıştır. Açıklanan verilerin analizleri neticesinde Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sosyal medya kullanım amaçları ve hedef kitlesi ile olan iletişiminin düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır.

The new media, which has emerged with the developing technologies and has become a part of human life, is becoming an indispensable phenomenon, especially in the field of communication. With the speed and some innovations it has brought to the communication phenomenon, inter-individual, inter-group and group-individual relations have gained a different dimension. The new media, which reduces the access to news and information to seconds, has made the feedback element possible thanks to the tools it contains. These tools are also known as social media tools. Social media tools are platforms that allow people to communicate anytime, anywhere, using various smart devices. Since these platforms offer instant feedback, they allow communication to proceed as a two-way process. Communication based on feedback brings the element of interaction with it. This situation is important in terms of reaching the target audience quickly and interacting with the target audience not only within the individuals but also before the institutions and organizations. The fact that sports clubs keep up with new communication environments in this regard shows the importance of sports communication. Sports clubs have become a corporate structure with new media technologies and have started to use social media platforms carefully and continuously. Within the scope of sports communication, in order to reveal the dimensions of communication between clubs and their fans with the changing and renewed media phenomenon, Fenerbahçe Sports Club's official Instagram, Twitter, Facebook, TikTok and YouTube accounts, which are the social media platforms, September 1 – September 15, 2022 the posts between the dates were examined. In the study, document analysis and in-depth interview technique were used as research methods. The data obtained in the study are presented in tables. As a result of the analysis of the data, it was tried to determine the social media usage purposes of Fenerbahçe Sports Club and the level of communication with its target audience.
Keywords: Athletic clubs; Communication; Etkileşim New Media; Halkla ilişkiler; Interaction; İletişim; Kitle iletişim araçları; Mass media; Public relations; Social Media; Sosyal Medya; Spor; Spor İletişimi; Spor Kulübü; Spor kulüpleri; Sport; Sports Club; Sports Communication; Yeni Medya