İş-yaşam dengesi ve iş tatmini : bilişim sektöründe kadın çalışanlar üzerine bir araştırma - Akçil, Çağla (My University, 2019)
Bu çalışma, bilişim sektöründe çalışan kadınların iş-yaşam dengesi ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında 101 kadın bilişim sektörü çalışanıyla anket çalışması yürütülmüştür. Katılımcılara, iş-yaşam dengesi, iş-aile çatışması, iş-yaşam desteği, iş tatmini, iş-aile talepleri ve iş-yaşam zenginleştirme boyutlarına ilişkin soru formları ve demografik bilgi formu uygulanmıştır. Çevrimiçi anketler olarak katılımcılara ulaştırılan soru formlarından elde edilen veriler karşılaştırmalı ve ilişkisel analiz yöntemlerine tabi tutulmuştur.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, demografik ve işle ilgili değişkenler bakımından katılımcıların iş tatmini ve iş-yaşam dengesi boyutlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. İş tatmini ve iş-yaşam dengesi boyutları arasındaki korelasyon bulgularına göre, iş-yaşam dengesi ile iş-yaşam zenginleştirme arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Ayrıca, iş-yaşam dengesi boyutu ile iş-aile talepleri arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca, iş tatmini boyutu ile iş-yaşam zenginleştirme negatif; iş-yaşam destek alt boyutu pozitif ilişkili saptanmıştır. Değişkenlerin yordayıcı analiz bulgularına göre, iş-yaşam dengesi, iş-aile talepleri boyutu tarafından negatif düzeyde yordanmaktadır. İş-aile taleplerinin yüksek oluşu kadın çalışanların iş-yaşam dengesinin düşüşünü anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, bilişim sektöründe çalışan kadınların iş-yaşam dengesi ve iş tatmini ile ilişkili faktörler incelenmiş olup, kadınların söz konusu sektörde daha verimli olabilmeleri adına göz önünde bulundurulabilecek sonuçlar incelenmiştir. İleri çalışmalarda kadınların farklı sektörlerde iş hayatına katılımı ve bu katılımın örgütsel sonuçlarının ele alınabileceği düşünülmektedir.

This study aims to investigate the relationship between work-life balance and job satisfaction of women working in the informatics sector. In the scope of the study, 101 female IT sector employees have conducted a survey. Questionnaires and demographic data form regarding the dimensions including work-life balance, work-family conflict, work-life support, job satisfaction, work-family demand and work-life enrichment were applied to the participants. The data obtained from the questionnaires delivered to the participants as online surveys were subjected to comparative and relational analysis methods.According to the findings of the study, it was found that the job satisfaction and work-life balance dimensions of the participants differed significantly in terms of demographic and work-related variables. According to the correlation between the job satisfaction and work-life balance dimensions, work-life balance and work-life enrichment positive relationship were found. In addition, there was a negative correlation between work-life balance and work-family demands. In addition, work-life enrichment was negatively correlated with job satisfaction; Besides, work-life support was positively correlated with vjob satisfaction. According to the predictive analysis of the variables, work-life balance is predicted negatively by the size of the work-family demands. Higher demands of work-family was found to significantly predict the decrease in the work-life balance of female employees.In the light of the findings obtained in the study, the factors related to work-life balance and job satisfaction of women working in the informatics sector were examined and the results that could be taken into consideration for women to be more productive in the said sector were examined. In advanced studies, it is thought that participation of women in business life and organizational results in different sectors can be addressed.
Keywords: Bilişim Teknolojisi; Çalışma ekonomisi; İş Tatmini; İş-Yaşam Dengesi Information Technologies; Kadın Çalışanlar; Labor economics; Women Employees; Work Satisfaction; Work-Life Balance