Türk ve Avrupa Birliği Veri Koruma Hukuku bağlamında blokzincir teknolojisinde unutulma hakkı - Demetoğlu, Gizem Öz (My University, 2019)
Gelişen teknoloji ile birlikte hem toplumların hem bireylerin yegane endişesi çağı yakalamak üzerinedir. Yakın geçmişe kadar çağa uyum sağlamak olarak adlandırılan bu durum, günümüzde uyum sağlamaktan çıkmış ve bir zorunluluk haline gelmiştir. Aracıları ortadan kaldırarak maliyetsiz ve daha hızlı işlem yapmayı vaat eden blok zincir teknolojisi de bu süreçte adından söz ettirir hale gelmiştir.Yine içinde bulunduğumuz çağda tüm teknolojik gelişmeler içerisinde verinin de önemli değer taşıdığı anlaşılmıştır. Veri Koruma Hukuku da tam bu noktada birey ve haklarının güçlüye karşı korunmasını temin etmek amacıyla pek çok ülkede güçlendirilerek karşımıza çıkmaktadır. Gerek Türk Hukuku ve gerekse AB Hukukunda konuya verilen önem ve istenilen bilinç düzeyine paralel olarak bireyin koruma kalkanları da -söz gelimi unutulma hakkı gibi- her geçen gün artmaktadır.Çalışmamızın temeli ise gelecek vaat eden blok zincir teknolojisinde veri koruma hukuku prensiplerinin uygulanabilirliğine dayanmaktadır. Terazinin bir ucunda kaçırılmaması gereken bir tren ve diğer ucunda birey olmakla kazandığımız hakların irademiz çerçevesinde kullanılabilmesi ve sınırların aşılmamasına yönelik veri koruma hukuku bulunmaktadır.Nihai olarak bireyin mağdur edilmeksizin haklarının korunması, ancak bu süreçte gelişen bir teknolojinin durdurulmaması ve ilerlemesi yönünde çaba sarf edilmesi ve her ikisinden de vazgeçilmeksizin aralarında uyumun yakalanabilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.

With the developing technology, the only concern of both societies and individuals is to catch up with the age. This situation, which was called adaptation to the age until recently, has ceased to adapt and has become a necessity. Block chain technology, which promises to make transactions faster and cost-free by eliminating the intermediaries, has become prominent in this process.Again, it is understood that the data carries important value in all technological developments in our age. At this point, Data Protection Law is strengthened in many countries in order to ensure the protection of individuals and their rights against the strong. In both Turkish Law and EU Law, the protection shields of the individual, such as the right to be forgotten, are increasing day by day in parallel with the importance given to the subject and the desired level of awareness.The basis of our study is based on the applicability of data protection law principles in promising block chain technology. There is a train that should not be missed at one end of the scale and data protection law in order to ensure that the rights we have gained by being an individual at the other end can be exercised within the framework of our will and not to exceed the limits.Finally, suggestions were developed to protect the rights of the individual without being victimized, but to make efforts not to stop and advance a developing technology in this process and to achieve harmony between them without giving up both.
Keywords: Avrupa Birliği; Blockchain; Blok zincir; data privacy; data privacy law; European Union; Hukuk; kişisel veri; kişisel verilerin korunması; Law; personal data; the right to be forgotten; Turkey; Türkiye; unutulma hakkı; veri koruma hukuku