Mali hukuk boyutuyla karapara aklama suçu - Ok, Abdullah (My University, 2003)
GİRİŞ Hemen hemen insanlık tarihi kadar eski olan suç kavramı zamana göre farklı anlamlar ifade etse de kişileri suç işlemeye iten temel neden pek çok defa para hırsı ve güç tutkusu olmuştur. Tarih boyunca mevcudiyetini sürdüren insan ve suç ilişkisi özellikle son zamanlarda önemli oranda artarak büyük meblağlarla ifade edilen rakamlara ulaşmış, bu nedenle elde edilen bu meblağların sistem içine hukuki bir şekilde çekilebilmesi gerekmiştir. Bu nedenlerle karapara aklama konusu son zamanlarda en çok üzerinde durulan alanlardan bir tanesidir. Son dönemlerdeki gelişmelere bakıldığında suç trafiğinde artış olduğu görülmektedir. Yirminci yüzyılın sonlarında Doğu Blok' unun dağılması ile birlikte Rus mafyası ortaya çıkmış ve en tehlikeli suç örgütlerinden biri olmuştur. Ayrıca aynı tarihlerde dünya uyuşturucu trafiğinin izlediği yol değişmiş, Güney ve Orta Amerika'dan Kuzey'e kokain ve Asya'dan Avrupa'ya eroin ticareti yapılırken Amerika Kıtasından Avrupa'ya kokain, Avrupa'dan da Amerika'ya eroin akışı başlamıştır. Batı da uyuşturucu kullanımının hızla yaygınlaşması organize suç örgütleriyle daha ciddi bir şekilde mücadele edilmesi gereğini ortaya çıkarmıştır. Diğer taraftan özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra terör örgütlerinin gelir kaynaklarının yok edilmesi terörizmle mücadelenin bir parçası olarak kabul edilmiştir. Karapara ile mücadele edilmesinin altında yatan neden sadece suç örgütlerini yok etmek değildir. Karapara çoğu zaman yatırım kaygısı taşımadan bir ülkenin ekonomik sistemine hızla girmekte, aynı hızla o ülkeyi terk ederek ülkelerin ekonomik ve mali sistemini bozmaktadır. Karaparanın sebep olduğu bir diğer olumsuz gelişmeyse yolsuzluk olaylarını arttırarak sosyal yaşamı ve ahlaki değerleri yozlaştırmasıdır. Örgütlü suç faaliyetlerinin uluslararası bir alana yayılması ve küreselleşme sürecinde paranın ülkeler arasında serbestçe ve hızlı bir şekilde dolaşabilmesi karaparaya karşı mücadelede uluslararası işbirliği ihtiyacını arttırmıştır. Karaparanın başta bankacılık sektörü olmak üzere ekonomilere zarar vermesi ve bir ülke ekonomisinde meydana gelen olumsuzlukların diğer ülkeleri etkilemesi de ülkeleri uluslararası işbirliğine iten temel nedendir. Karapara ile mücadele hususunda yapılan pek çok uluslararası çalışma iç hukuk düzenlemelerine örnek teşkil etmekte ve ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat gelişen şartlara uygun olarak hızla değişmektedir. Belirtmek gerekir ki karapara kavramı sadece hukuk değil ekonomi, uluslararası ilişkiler ve sosyoloji gibi alanlarla da yakından ilişkilidir. Çalışmamızda öncelikle karapara kavramı, tarihi gelişmesi, çeşitleri ve yöntemleri incelendikten sonra konu ile ilgili temel uluslararası girişimler ele alınacak, başta mali hukuk sistemimiz olmak üzere Türk hukukuna yansımaları incelenecek, ceza hukuku ve hukukun diğer alt dallarıyla olan ilişkileri ise gerekli noktalarda ele alınacaktır. Diğer taraftan gerek karaparanın tanımı, gerek karapara ile mücadele etmek için oluşturulan ulusal birimler gerekse de faillere uygulanacak yaptırımlar konusunda bazı yabancı ülke uygulamaları da karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.
Keywords: Hukuk; Mali Hukuk