Cancel culture as a side effect of digital technology - Ceesay, Fatou K. (My University, 2023)
Bu çalışma, iptal kültürün bir yan etkisi olarak dijital teknolojinin tezahürüne özel vurgu yapan bir araştırmanın sistematik bir derlemesini gerçekleştirir. Bu araştırmada kullanılan yöntem, mevcut literatürden ilgili bulguların çıkarılması, incelenmesi ve sentezlenmesini kolaylaştıran sistematik bir derleme yaklaşımını benimser. Bu derleme için 2020 ile 2023 yılları arasında yayınlanmış 15 araştırma makalesi ve 5 tez toplamda 20 kaynak kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, teknolojinin iptal kültürü bağlamında oynadığı önemli rolü aydınlatmaktadır. Yapılan inceleme, bu olgu ilgili bir dizi belirgin tema ortaya koymuştur: iptal kültürünün sosyal medya platformları üzerindeki egemenliği, yeni dijital değerlerin ortaya çıkışı, ahlak, gözetim kültürünün yükselen yaygınlığı, kullanıcıların dijital boykotlar için harekete geçirilmesi, kamusal utanç ve dijital teknolojinin iptal kültürü üzerindeki etkisinin istenmeyen sonuçları. Bu bulgular, dijital teknoloji ile iptal kültürün dinamikleri arasındaki karmaşık etkileşime ışık tutarak, bu bağlamdaki keşfedilmemiş yönlerin daha fazla incelenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.

This study conducts a systematic review of research on the phenomenon of cancel culture, with a specific emphasis on its manifestation as a side effect of digital technology. The research methodology employed in this research adopts a systematic review approach, facilitating the extraction, examination, and synthesis of relevant findings from a selection of existing literature. A total of 15 research articles and 5 theses published between 2020 and 2023 were incorporated into this review. The outcomes of this study shed light on the substantial role that technology plays in the context of cancel culture. The examination revealed several prominent themes in relation to this phenomenon: the dominance of cancel culture on social media platforms, the emergence of new digital values, morality, the heightened prevalence of surveillance culture, the mobilisation of users for digital boycotts, the public shaming, and the unintended consequences associated with digital technology's influence on cancel culture. These findings collectively underscore the intricate interplay between digital technology and the dynamics of cancel culture, highlighting the need for further exploration of unexplored facets within this context.
Di̇ji̇tal teknoloji̇ni̇n bi̇r yan etki̇si̇ olarak iptal kültürü
Keywords: Cancel culture; Culture; İptal Cancel kültür; kamusal utanç; Kitle iletişim araçları; Kitle toplumu; Kültür; Mass media; Mass society; public shaming; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; technological determinism; teknolojik determinizm