6. sınıf öğrencilerinin çevresel vatandaşlık yetkinliklerini geliştirmeye yönelik bir eylem araştırması - İmamoğlu, Bilal (My University)
Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler 6. sınıf öğrencilerinin çevresel vatandaşlık becerilerinin okul dışı öğrenme ortamları ve medya araçları kullanılarak geliştirilmesidir. Çevresel vatandaşlık yetkinliğini kazandırmaya yönelik çalışmalar incelendiği zaman var olan eğitim yöntemlerinin kalıcı ve etkin olamaması araştırmaya yön veren temel çıkış noktasıdır. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması tercih edilmiştir. Bu desende var olan eğitsel durumun geliştirilmesi amaçlandığı için araştırmanın doğasına uygun olacağı düşünülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kocaeli ilinde bulunan bir ortaokulda altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin 10 tanesi kız, 11 tanesi ise erkek öğrencidir. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, gözlem, araştırmacı kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak çalışmanın bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmanın temel bulguları ise şöyle ifade edilebilir: Medya araçları ve okul dışı öğrenme ortamlarının bir arada kullanıldığı çalışmada katılımcıların aktif katılımları sayesinde kalıcı öğrenmeler sağladığı, medya araçları aracılığıyla kendini ilgilendiren konularda etkin bir vatandaş olarak yer aldığı, çevresel vatandaşlık becerisinin gerekliliği olan çevresini bilinçlendirme ve çevresinde var olan durumlar hakkında bilinçli davranışlar sergilenmesi araştırmanın temel bulguları olarak ifade edilebilir. Yapılan araştırma sonucunda çevresel vatandaşlık yetkinliğinin kazandırılması noktasında medya araçları ve okul dışı öğrenme ortamlarının bir arada kullanılması, eğitim öğretim müfredatında yeni zorunlu bir ders olarak beceri kazandırılmaya çalışılması ve var olan müfredatın bu iki ortamın uygulanabilmesine müsait bir şekilde oluşturulması gerektiği ifade edilebilir. Böylece çevresel vatandaşlık yetkinliğinin kazandırılması noktasında kalıcılık ve süreğenlik elde edilmiş olacaktır.

The purpose of this study is social information 6. Students' environmental citizenship skills are developed using out-of-school learning environments and media tools. The study to gain environmental citizenship competence is the key point of origin that drives research that the existing methods of education cannot be permanent and effective when it is examined. The research was also preferred as a method for action research from qualitative research patterns. It is thought that the nature of the research is appropriate because the educational situation in this pattern is intended to be improved. The sample of the study is sixth graders in a secondary school in Kocaeli province in 2021-2022 academic year. 10 of the students involved are girls and 11 of them are male students. In the study, semi-structured interviews, focus group interviews, observation, researcher diaries were preferred as data collection tools. The data obtained was analyzed and the study's findings were found. The main findings of the research can be expressed as follows. In the study where media tools and non-school learning environments are used together, participants have been able to provide permanent learning through their active participation, and participate as an active citizen in matters of interest through media tools, awareness of the environment, which is the necessity of environmental citizenship skills, and the awareness of the conditions surrounding it, can be expressed as key findings of the research. The research requires the combination of media tools and non-school learning environments to be used as a new compulsory course in the training curriculum, and the existing curriculum must be established in a suitable way for the implementation of these two environments. Thus, permanence and persistence will be achieved at the point of gaining environmental citizenship capability.
An action research to develop the environmental citizenship skills of 6th grade students
Keywords: Citizenship; Civics, Turkish; Civil rights; Çevresel vatandaşlık; Effective participation; Environmental citizenship; Etkin katılım; Medeni haklar; Okul dışı öğrenme; Out-of-school learning; Öğrenim ve öğretim (Ortaokullar); Social media; Sosyal medya; Study and teaching (Middle school); Turkey; Türkiye; Vatandaşlık; Yurttaşlık bilgisi, Türk