Çağdaş örgütlerde kurumsal imaj ve yenilikçi örgütsel vatandaşlık bağlamında bir analiz - OKTAY, Fuat (My University, 2016)
Bu çalışma bir kamu kurumunda yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışı ile kurumsal imaj ara- sındaki ilişkiyi ve sosyo-demografik faktörlerin bu iki değişken üzerinde yarattığı farklılaşmayı ince- lemektedir. Araştırmada ilişkisel tarama ve betimsel tarama metodları kullanılmıştır. Yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel imaj puanları beşli Likert ölçeği kullanılarak 937 çalışandan elde edilen sonuçlardan oluşturulmuştur. Bağlanım analizi sonuçları kurumsal imajın yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışının pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir belirleyicisi olduğunu ortaya koymuştur. Yaş, kurum- daki geçen hizmet yılı, kadro durumu, unvan, ve eğitim düzeyi için yapılan ANOVA testleri ve post-hoc analiz kurumsal imaj ve yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışı puanlarının yaş, toplam hizmet yılı ve unvan yükseldikçe istatistiki olarak anlamlı bir şekilde arttığını göstermektedir. Ancak, eğitim seviyesi yükseldikçe kurumsal imaj algısı puanı negatif yönde ve istatistiki olarak anlamlı olarak azalırken, eğitim seviyesinin yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışında anlamlı bir farklılaşma yaratmadığı bulunmuştur.
Keywords: Kurumsal imaj; Yenilikçi örgütsel vatandaşlık davranışı