Kukla ve objelerle canlandırma sineması - Başak, Neslihan (My University, 2007)
Sinemada dijital çaga geçilmeden önceki döneme ait tüm fantastik filmler ve üç boyutlu cansız kahramanların yer aldıgı bütün çocuk filmleri hep stop-motion teknigi ile çekilmistir. Silikon kuklaların basrol oyuncuları oldugu bu filmler, tek kare çekim teknigiyle filme alınmıstır. Her bir hareketin fotograflanarak ard arda dizildigi ve yüzlerce karenin birlestirildiginde ancak bir film olabildigi için uzun metrajlı stop-motion yapımların ortaya çıkması yıllar süren çekimlerle mümkün olmustur. Tüm sinema filmlerindeki kamera hareketleri, ısık teknikleri ve set düzenlemeleri, stop-motion çekimler ile aynıdır. Tek fark canlı insanların yerine kukla karakterler kamera karsısına geçer. Stop-Motion animasyonlar dünya sinema tarihinde sanatsal degere sahip yapımlar olarak yer alırlar. Stop-Motion animasyon, dijital tekniklerin ortaya çıkmasıyla birlikte önemini büyük ölçüde yitirmis olsa da günümüzde hâlâ tarihsel fantezi, serüven ya da çocuk filmlerinde zaman zaman uygulanmaktadır.

Before the transformation to the digital era, all fantastic movies as well as the movies for children with 3–D non living characters were shot by the stop–motion technique. Those movie pictures, which were leaded by silicon puppets, were filmed by single frame shooting technique. Since each motion was photographed, arranged consecutively and a whole movie could be created only after the combination of hundreds of frames; long footage stop–motion productions could be created by shootings that took years. The camera movements, light techniques and set arrangements in all movie pictures are the same as those in stop–motion shootings. The only difference here is that the stop–motion uses puppets instead of humans. The stop–motion animations are reputed in the global cinema history as productions with artistic value. Although the stop– motion animation lost majority of its value as the digital techniques emerged, the technique is still applied from time to time for historical fantasy, adventure or child movies
Keywords: Animasyon; Kuklalar_Sinema