İletken polimer metal oksit kompozitlerinin kapasitör olarak değerlendirilmesi - Diktaş, Özlem (My University, 2025)
Enerjinin kullanımının ve öneminin her geçen gün daha da artması enerji depolama sistemlerine olan ihtiyacın da artmasına yol açmaktadır. Gerek kesintisiz enerji kullanma isteği gerek kaynakların verimli kullanabilme temennisi ve ekonomik fayda açısından enerjiyi depolamak önemli bir amaç haline gelmiştir. Bu amacı yerine getirmek için kullanılan sistemler enerji depolama sistemleridir. Bu sistemler incelenmekte ve geliştirilmeye çalışılmaktadır. Kapasitörler de bu sistemlerden biridir. Kapasitörler araştırılmaya açık bir konudur. İlk geliştirildikleri andan günümüze gelinceye kadar geliştirilmiş, çok çeşitlilik katılmış ve süperkapasitörlere kadar evrilmiştir. Birçok alanda kullanılmaktadır. Elektrik devreleri, sinyal filtreleme ve enerji depolama bu alanlardan bazılarıdır. Bu tez çalışmasında kapasitörlere değinilmiştir. Üretilen metal oksitlerin ( CuO ve ZnO), ikili metal oksitleri ve sonra iletken polimer PANI ile kompozitleri üretilmiştir. Üretilen ürünlerin elektrotlarının elektrokimyasal ve enerji depolama performansları 2 M KOH elektrolitinde CV, GCD ve EIS performans testleri ile incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kapasiteler; PANI (P1Ü0), PANI/ CuO (P2Ü1), PANI/ ZnO (P3Ü2) ve PANI/ CuO/ ZnO (P4Ü3) sırasıyla; 166,3 F/ g, 417,2 F/ g, 215,1F/ g ve 293,6 F/ g şeklinde elde edilmiştir. Kulombik verimlilikler sırasıyla: PANI (P1Ü0), PANI/ CuO (P2Ü1), PANI/ ZnO (P3Ü2) ve PANI/ CuO/ ZnO (P4Ü3) %97,09, %86,31, %86,8 ve %87,21 olarak elde edilmiştir. PANI/ CuO (P2Ü1) tam ürününün ömür testinde 3000. döngüde bile %100 kulombik verimlilik elde edilmiştir. Üretilen kompozitlerin süperkapasitörler için faydalı olduğu ve kullanımının umut vaat ettiği açıktır.

The increase in the use and importance of energy day by day leads to an increase in the need for energy storage systems. Storing energy has become an important goal in terms of both the desire to use uninterrupted energy, the desire to use resources efficiently and economic benefits. The systems used to fulfill this purpose are energy storage systems. These systems are being studied and tried to be improved. Capacitors are one of these systems. Capacitors are a subject that is open to research. From the moment they were first developed to the present day, they have been developed, added a lot of variety and evolved to supercapacitors. It is used in many areas. Electrical circuits, signal filtering, and energy storage are some of these areas. Capacitors are mentioned in this thesis. Composites of the produced metal oxides (CuO and ZnO) were produced with binary metal oxides and then conductive polymer PANE. The electrochemical and energy storage performances of the electrodes of the manufactured products were examined with CV, GCD and EIS performance tests at 2 M KOH electrolyte. According to the results obtained, the capacities are; PANI (P1Ü0), PANI/ CuO (P2Ü1), PANI/ ZnO (P3Ü2) and PANI/ CuO/ ZnO (P4Ü3), respectively; 166.3 F/ g, 417.2 F/ g, 215.1 F/ g and 293.6 F/ g. Culombic efficiencies were obtained as 97.09%, 86.31%, 86.8% and 87.21%, respectively: PANI (P1Ü0), PANI/ CuO (P2Ü1), PANI/ ZnO (P3Ü2) and PANI/ CuO/ ZnO (P4Ü3). In the life test of the PANI/ CuO (P2U1) complete product, 100% coulombic efficiency was achieved even in the 3000th cycle. It is clear that the composites produced are useful for supercapacitors, and their use is promising.
Evaluation of conductive polymer metal oxide composites as capacitors
Keywords: Capacitor; Chemistry, Physical and theoretical; Composite; Conductive Polymer; CuO; Energy Storage; Energy Storage Systems; Enerji; Enerji Depolama; Enerji Depolama Sistemleri; İletken Polimer; Kapasitör; Kimya, Fiziksel ve teorik; Kompozit; Metal Oksit; Metal Oxide; PANI; PANI Energy; Supercapacitor; Süperkapasitör; ZnO