Din eğitimi açısından insanın yetkinliği (Sadreddin-i Konevî örneği) - Altun, Veysel Karani (My University, 2020)
İnsanoğlu, tarih boyunca kendi varlığı ile birlikte varlık âlemini hep merak etmiş, kendisinin kim olduğu ve varlık âlemindeki yerini belirleme ile ilgili çeşitli sorular sormuştur. Bu sorgulama insanı bir arayışa sevk etmiş ve nihayetinde insanoğlunun gerek kendisine gerekse de ilişkide olduğu varlık âlemine dair anlama çabası hep olagelmiştir. Bu anlamda, insanın diğer varlıklarla olan ilişkiselliği boyutu yetkinlik kavramının mahiyetini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada yetkinlik kavramı çerçevesinde Din Eğitimi’nin muhatabı olarak insanın kendisini anlamlandırmaya çalışırkenki arayışı konu edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Din Eğitimi’nin pratik alanına da bir perspektif sunacak olan insanın yetkinlik arayışını, geleneğimizin önemli düşünürlerinden Sadreddin-i Konevî’nin düşüncelerinden hareketle yeniden yorumlamak ve Din Eğitimi’nin Felsefi arka planı için düşünsel bir zemin oluşturmaktır. Literatür taraması yönteminin esas alındığı bu çalışmada, insana istikamet belirleme imkânı sunduğu anlaşılan yetkinlik arayışının Din Eğitimi disiplini çerçevesinde yeniden yorumlamanın alana katkı sunacağı sonucuna varılmıştır.

Throughout history, humankind has always wondered about the ontological nature of universe along with oneself’s entity and questioned about who he/ she is and how to determine his status in the universe of being. This questioning has urged human being to a search, and ultimately it has always been an effort for humankind to understand both oneself and the universe of being which he has been in relation to. In that context, the relation of humankind with other beings reveals the nature of the concept of perfection. Within the scope of the concept of perfection, this research discusses humankind’s quest trying to make sense of oneself who subjects to religious education. The prupose of this research is to reinterpret perfect quest of humankind, which will provide a perspective to the practical field of religious education, with reference to thoughts of Sadreddin-i Konevî, one of the prominent philosophers of our tradition, and to form an intellectual basis for the philosophical background of religious education. This research, which is based on literature review method, concludes that re-interpretation of perfect quest, which apparantly provides opportunity for humankind to determine a destination, within the scope of religious education will contribute to the field.
Keywords: Din; Din eğitimi; Education; Eğitim; Human; Human’s Perfection; İnsan; Religious education; Sadreddin-i Konevî; Sadreddin-i Konevî Religion; Yetkinlik