Gençlerde Sosyal Medyaya Yönelik Tutumlar ve Yalnızlık: İlişkisel Bir İnceleme - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ülkemizde ve dünyada gençlerin büyük bir çoğunluğu zamanlarının büyük bir kısmını sosyal ağlardageçirmekte ve sosyal medya sitelerinin gençler tarafından kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bunoktada, gençlerin sanal ortamda oluşturdukları ilişki ağı ile yalnızlık duygusundan kurtulmayaçalıştıkları düşünülebilir. Sosyal medyaya yöneldikçe gençlerin gerçek sosyal ortamlardan uzaklaşmalarıve gittikçe yalnızlığa doğru sürüklenmeleri de muhtemel görünmektedir. Bu varsayımdan hareketle;bu çalışmanın temel amacı, gençlerin yalnızlık düzeyleri ile sosyal medyaya ilişkin tutumları arasındakiilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada ayrıca, gençlerin yalnızlık düzeyleri ve sosyal medyaya yöneliktutumlarının sosyal medyayı kullanım sıklıkları ve kullandıkları araca göre farklılaşıp farklılaşmadığı daincelenmiştir. Araştırma, İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki dört devlet okulunun 10. ve 11. sınıflarındaokuyan 120’ si kız 130’ u erkek toplam 250 lise öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Araştırmada liseöğrencilerinin yalnızlık düzeylerini ölçmek için “UCLA Yalnızlık Ölçeği” (Demir, 1989), sosyal medyayayönelik tutumlarını ölçmek için “Sosyal Medya Tutum Ölçeği” (Otrar ve Argın, 2015), diğer değişkenlereyönelik bilgi almak için “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Sosyal Medya Tutum Ölçeği toplam puanı ile UCLA YalnızlıkÖlçeği toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, UCLA YalnızlıkÖlçeği puanları ile Sosyal Medya Tutum Ölçeği’nin sosyal yetkinlik alt boyutu, paylaşım ihtiyacı altboyutu, öğretmenlerle ilişki alt boyutu puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespitedilirken; Sosyal Medya Tutum Ölçeği sosyal izolasyon alt boyutu puanları ile UCLA Yalnızlık Ölçeğipuanları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Diğer taraftan; gençlerinyalnızlık düzeyleri ve sosyal medyaya yönelik tutumlarının sosyal medyayı kullanım sıklığı ve kullanılanaraca göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulardan hareketle; yalnızlıkduygusunu hafifletmek için sosyal medyaya yönelen gençlerde bağımlılık riskini azaltmak üzereyapılabilecek koruyucu ve önleyici hizmetler bağlamında önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca gençlerdeyalnızlık ve sosyal medya arasındaki karşılıklı ilişkinin doğasını daha iyi açıklayabilmek için ilerideyapılacak araştırmalara yönelik öneriler de getirilmiştir

The vast majority of youth in our country and around the world spend most of their time on social networks and the use of social media sites by young people is increasing day by day. At this point, it can be considered that young people are trying to get rid of the feeling of loneliness through the network of relationships they create in the virtual environment. As they move to social media, it seems likely that young people will move away from the real social environment and gradually drift towards loneliness. Based on this assumption, the main purpose of this study is to investigate the relationship between loneliness levels and attitudes towards social media among young people. In this study, it was also examined that young people’s loneliness levels and attitudes towards social media differentiate or not in terms of frequency of use and the tools they use to connect social media. The research was carried out on 250 high school students, 120 girls and 130 boys, who attended 10th and 11th grades of four state schools in Kadıköy district, İstanbul. In this study, it was used “UCLA Loneliness Scale” (Demir, 1989) to measure the loneliness levels of high school students, “Social Media Attitude Scale” (Otrar ve Argın, 2015) for measuring the attitudes towards social media and “Personal Information Form” to gain information on other variables. Results showed that there was a significant positive correlation between the total score of the Social Media Attitude Scale and the total score of the UCLA Loneliness Scale. In addition, a positive significant relationship has been found between UCLA Loneliness Scale scores and some subscale scores of Social Media Attitude Scale (social competence, need for sharing and relationships with teachers), and a negative significant relationship has been found between UCLA Loneliness Scale scores and the social isolation subscale scores of Social Media Attitude Scale. On the other hand; the level of loneliness of young people and attitudes towards social media differ according to the frequency of use of social media and the tools they used to connect social media. Based on the findings obtained from the research; suggestions have been made in the context of protective and preventive services to reduce the risk of addiction in young people who are turning to social media to alleviate the feeling of loneliness. Moreover, suggestions have been made for further research in order to better explain the nature of the reciprocal relationship between loneliness and social media in young people.
Attitudes towards Social Media among Young People and Loneliness: A Correlational Study
Keywords: Davranış Bilimleri; İletişim; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyal Çalışma; Sosyoloji