Doğrusal olasılık, logit ve probit modellerinin hayat sigortacılığına uygulanması - İçyüz, Efsun (My University, 2010)
Ekonometri, Hayat Sigortacılığı ÖZET DOĞRUSAL OLASILIK, LOGİT VE PROBİT MODELLERİNİN HAYAT SİGORTACILIĞINA UYGULANMASI Bugün için sigorta sektörü hızlı bir gelişme göstermektedir. Bu hıza Türkiye’nin de ayak uydurabilme çabaları gittikçe artmaktadır. Bu nedenle sigorta şirketleri dünyada uygulanan yöntemleri uygulayabilmek için gittikçe çaba sarf etmekte, bunun paralelinde de hayat sigortacılığı gittikçe arzu edilen bir konuma gelmektedir. Sosyal ve ekonomik bir araç olan hayat sigortası toplum ve fert açısından iki şekilde tanımlanabilir. Toplum açısından bakıldığında, hayat sigortası bir fert yada grubun yaşamlarına ilişkin mali riskleri transfer ettikleri sosyal bir araçtır. Bu transferler neticesinde bir fon birikmiş olur. Bu tanımın iki temel unsuru vardır. Birincisi riskin fertten bir gruba veya bir gruplar topluluğuna transferi, ikincisi ise riskin grup üyeleri arasında paylaştırılması. Bu araştırmanın amacı, ekonometrik modeller aracılığıyla hayat sigortası yaptırma olasılığının belirlenmesidir. Hayat sigortası yaptırma olasılığının nitel bağımlı olması nedeniyle, nitel bağımlı değişkenlerde kullanılan doğrusal olasılık, logit ve probit modellerden yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada tesadüfi olarak seçilen 50 kişi ile ilgili bir uygulama yer almaktadır. Sigorta yaptırıp yaptırmama tercihi ile ilgili olarak yapılan bu çalışmada doğrusal olasılık modeli, logit ve probit modeller oluşturulmuştur. Econometrics, Life Insurance

APPLICATION OF LINEAR PROBABILITY, LOGIT AND PROBIT MODELS INTO LIFE INSURANCE BRANCH Today is a rapid development for the insurance sector. The speed of insurance sector development, Turkey is also increasing efforts to cope. For this reason, insurance companies in the world to be able to apply the methodology applied efforts are increasingly, in parallel with the life insurance has become increasingly desirable location. As a social and economical tool, life insurance that can be defined in two ways in terms of society and individuals. Society is concerned, life insurance, an individual or a group of individuals to transfer their financial risks related to the life of a social tool. As a result of this transfer of funds will be accumulated. There are two basic elements of this definition: The first is risk transfer from an individual to a group or a community, the latter risk is shared between the group members to. The purpose of this research, via the econometric models to determine the possibility of having life insurance. Life insurance is likely to be dependent because of the qualitative, qualitative dependent variables used in the linear probability, logit and probit models have been used. Study randomly selected 50 people made about the application are located. Insurance choice with respect to us to do can be done in this study, linear probability model, logit and probit models were created.
Keywords: Ekonometri; Hayat Sigortaları; Sigortacılık