Kağıt ve kartonun yapısal özelliklerinin basılabilirlik parametrelerine etkisinin incelenmesi - Özomay, Zafer (My University, 2016)
KAĞIT VE KARTONUN YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN BASILABİLİRLİK PARAMETRELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Teknolojideki gelişim basım sektöründe de hızla etkisini göstermektedir. Basım endüstrisinde teknolojideki en büyük gelişim baskı sistemleri ve baskı altı malzemeleri üzerine olmaktadır. Bu durum rekabetin yaşandığı ve nihai tüketiciye direkt ulaşan baskıaltı malzemelerinde büyük önem kazanmaktadır. Son tüketiciye ulaşan kağıt ve karton, hem ürünün dış görünüşü ile ticari rekabeti arttırmakta, hem de ürünü taşıması ve saklama koşullarını doğrudan etkilemesi sebebiyle de sağlık açısından önem oluşturmaktadır. Baskı sonucunun görsel kalitesi büyük oranda baskı altı malzemesi ve mürekkebin optimum düzeyde birleşme sürecine bağlıdır. Kâğıdın yapısal özellikleri baskının kayıpsız ve istenilen renk değerinde elde edilebilmesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Kâğıt ve Karton yüzeyindeki yağ bazlı mürekkebin baskı sonrası kâğıda yerleşme, sabitlenme ve kuruma süreci, baskının rengi, parlaklığı, densitesi, kontraslığı, nokta kazancı, trapping, gri balans, mürekkep tüketimi ve ışık haslığı gibi basılabilirlik parametrelerini etkilemektedir. Kâğıt ve karton, heterojen ve değişebilir bir malzeme olduğundan yapısal özelliklerinin ölçümlenmesi ve bu özelliklerinin basılabilirlik parametrelerine etkilerinin tespit edilmesi gerekir. Yapılan çalışmada; Kağıt ve kartonun birbirini etkileyen özelliklerinin (kül miktarı, perdah, yüzey enerjisi, temas açısı) yanı sıra, kağıdın yüzey özelliklerine bağlı olarak yağ bazlı mürekkeplerin baskı, renk değişim dereceleri, kuruma, renk parlaklık ve ışık haslığı değişimleri, mürekkep tüketimi değişkenleri analiz yöntemleri kullanılarak baskı kalite parametrelerine etkisi tespit edilmiş ve kullanıcılara önerilerde bulunulmuştur.

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF STRUCTURAL PROPERTIES OF PAPER AND CARDBOARD ON PRINTABILITY PARAMETERS The development in technology is also rapidly affecting the printing industry. In printing industry, the greatest development in technology is on printing systems and printing materials. This situation is of great importance in the pressurized materials, where competition is experienced and the final consumer reaches directly. The pressurized material that reaches to the last consumer increases the commercial competition with creating the external appearance of the product and it is also important for the health conditions due to product storage conditions and product transportation. The visual quality of the print result is largely dependent on the optimum level of incorporation process of the underprint material and ink. The structural characteristics of the paper are extremely important in that the print can be obtained without loss and at the desired color value. The oil on the paper and cardboard surface affects the printability parameters such as settlement, fixation and drying process, print color, brightness, density, contrast, dot gain, trapping, gray balance, ink consumption and light fastness after printing on water and solvent based ink. Since paper and cardboard are heterogeneous and interchangeable materials, it is necessary to measure the structural properties and determine the effects of these properties on the printability parameters. In this study; Depending on the surface properties of the paper, the effectiveness of the oil based inks on the quality elements, the color loss grades, the drying and color brightness changes, the ink consumption and the analysis methods have been determined and the recommendations have been given to the users.
Keywords: Basım endüsrisi; Basım malzemeleri; Basım özellikleri; Kağıt; Teknoloji