Büyüme hormonunun parkinson hücre modellemesi üzerinde terapötik ve koruyucu etkisinin incelenmesi - Arslan, Kadir Sinan (My University, 2020)
Amaç: Parkinson hastalığı beyinde basal gangliyo ve elemanlarındaki dopamin miktarında azalma ve substantia nigradaki hücrelerin ölümü ile ortaya çıkan dünyada en sık karşılaşılan nörodejenarasyon rahatsızlıklarından birisidir. Büyüme hormonuyla ilgili yapılan çalışmalar BH’nin apoptoz karşıtı bir protein olmasına ek olarak BH’nin nöron hücrelerini yeniledigi ve dopamin miktarını artırdığını göstermiştir. Bu tezde BH’nin 6-OHDA ile in-vitro Parkinson hastalığı modellemesi yapılmış SH-SY5Y hücre hattı üzerinde nöron koruyucu etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 6-OHDA nın öldürücü dozu olan 100um / ml ile 1000ng-ml BH birlikte verilerek hücrelerdeki değişim gözlemlendi. Hücre hayatta kalımı mts ve boyayarak canlı hücre sayımı ile hesaplandı, ayrıca hücrelerden RNA izole edilerek qPCR ile ilgili genlerin ifade miktarına bakıldı ve böylece BH’nin olası etkileri genomik olarak da incelendi. Bulgular: Büyüme Hormonunun oksidatif stresi önleyici ve nöron hücrelerinde 6OHDA kaynaklı oluşan mitokondriyal disfonksiyonu ve oksidatif stres kaynaklı hücre ölümünü durdurabileceği ve hücreleri bunun etkisinden koruyabileceği ortaya konuldu. Sonuç: Bu çalışma BH’nin 6-OHDA’lı parkinson hücre modellemesinde apoptozu önleyip proliferatif etki gösterebileceğini ortaya koyan ilk çalışmadır. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında BH’nin parkinson hastalığı için potansiyel bir nöroprotektif veya teröpotik bir ajan olabileceğini düşünüyoruz.

Objective: Parkinson's disease is one of the most common neurodegeneration disorders in the world caused by the decrease in the amount of dopamine in the basal ganglia and the death of cells in the substantia nigra. Studies on growth hormone have shown that is an anti-apoptosis protein, GH has proliferative effect on neuron cells and increases the amount of dopamine. In this thesis, it was aimed to determine the neuroprotective effect of GH on SH-SY5Y cell line modelled with 6-OHDA in-vitro Parkinson disease. Material and methods: The morphological change in the cells was observed by administering the lethal dose of 6-OHDA with 100 µm / ml and 1000 ng / ml BH. Cell survival was calculated by MTS and live cell counting. The mRNA was isolated from cells and qPCR was performed with this. Thus, the possible effects of GH were also examined genomically. Results: It has been demonstrated that Growth Hormone can inhibit 6-OHDA-induced mitochondrial dysfunction and oxidative stress-induced cell death in neuronal cells. Thus, it protects the cells. Conclusion: This is the first study to demonstrate that GH can prevent apoptosis and have a proliferative effect in parkinson cell modeling which made by 6-OHDA. In the light of the findings obtained from the study, we think that GH may be a potential neuroprotective or therapeutic agent for parkinson's disease.
Keywords: 6-OHDA; apoptosis; apoptoz Growth Hormone; Büyüme Hormonu; Genetics, Medical; Genetik, Tıbbi; Health; neurodegeneration; nörodejenerasyon; parkinson; Sağlık