Evaluatıon of nasoalveolar moldıng effect on aırway volumes ın cleft lıp and palate ındıvıduals by cone beam computed tomographıc ımages - Astani, Seyed Amirhossein (My University, 2015)
Dudak Damak Yarığı Bulunan Bireylerde Uygulanan Nazoalveolar Şekillendirme İşleminin Havayolu Hacmine Olan Etkisinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi Görüntüleri Yardımıyla Değerlendirilmesi Amaç: Bu retrospektif ve cross-sectional çalışmanın amacı nazoalveolar şekillendirme (NAŞ) uygulanmış ve uygulanmamış tek ve çift taraflı komple dudak ve damak yarıklı hastalarda faringeal havayolunda oluşan hacimsel farklılıkları konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri yardımıyla değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, yaşları 8 ile 12 arasında değişen, komple dudak damak yarığına sahip 40 bireyden oluşturulmuş ve 2 ana grup ile 4 alt gruba ayrılmıştır. Bebeklik döneminde NAŞ uygulanan veya herhangi aktif bir aygıt uygulanmayan hastalar olmak üzere iki ana grup oluşturulmuştur. Daha sonra her iki grup tek taraflı (TDDY) ya da çift taraflı dudak damak yarığı (ÇDDY) olmak üzere alt gruplara ayrılmıştır. Nazofaringeal ve orofaringeal havayolu hacim ölçümleri KIBT görüntüleri üzerinde MİMİCS 16.0 yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: NAŞ uygulanan hastalarda nazofarengeal hacimde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanırken (P<0.05), orofaringeal ve toplam faringeal havayolu hacminde anlamlı farklılıklar gözlenmemiştir (P>0.05). NAŞ uygulanan ÇDDY hastalarında nazofaringeal, orofaringeal ve toplam faringeal havayolu hacimlerinin NAŞ uygulanmayan ÇDDY hastalarına göre anlamlı bir şekilde fazla olduğu bulunmuştur. Ancak NAŞ uygulanan TDDY hastalarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Sonuçlar: Sonuçlar, dudak damak yarıklı hastalarda uygulanan NAŞ işleminin nazofaringeal havayolu hacmininin artmasında etkili olduğunu ve bu etkinin ÇDDY hastalarında TDDY hastalarına oranla daha fazla olduğunu göstermiştir. Anahtar Sözcükler: Dudak ve damak yarığı, Nazoalveolar şekillendirme , Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Faringeal havayolu.

EVALUATION OF NASOALVEOLAR MOLDING EFFECT ON AIRWAY VOLUMES IN CLEFT LIP AND PALATE INDIVIDUALS BY CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHIC IMAGES Aim: The aim of this retrospective and cross-sectional study was to evaluate the volumetric differences of pharyngeal airway in cleft lip and palate (CLP) patients with and without nasoalveolar molding (NAM) using cone beam computed tomography (CBCT). Material & Methods: The study consisted of 40 non-syndromic complete CLP subjects aged between 8-12 years and the patients were divided into two main groups and four sub-groups. The two main groups consisted of patients who underwent NAM during infancy and a control group who did not receive any active appliance treatments. Both of these groups further divides into unilateral complete cleft lip and palate (UCLP) patients and bilateral complete cleft lip and palate (BCLP) patients. Volumetric measurements of nasopharyngeal and oropharyngeal airway were performed on CBCT scans using MIMICS 16.0 software. Results: There were statistically significant differences in nasopharyngeal volume (P<0.05) of NAM group compared to control group, however volumetric differences in oropharyngeal and total pharyngeal airway was not significant (P>0.05). Nasopharyngeal, oropharyngeal and total pharyngeal airway volumes in BCLP-NAM group were significantly enlarged compared to BCLP without NAM group (P<0.05). However UCLP-NAM group did not show significant airway differences (P>0.05). Conclusion: The results could imply that NAM can effectively enlarge the nasopharyngeal airway size in CLP patient and its effect is greater in enlargement of airway size in BCLP compared to UCLP. Cleft lip and palate, Nasoalveolar molding, Cone Beam Computed Tomography, Pharyngeal airway
Keywords: Ortodonti