Yetkinlik temelli performans değerlemenin ücret tatmini üzerindeki rolü, önemi ve bir araştırma - Gül, Leyla (My University, 2005)
Günümüzde yetkinlikler insan kaynakları süreçlerinin tamamında etkili bir role sahiptir. Özellikle, işgörenin başarısının ölçülmesinde sahip olduğu yetkinlikleri nasıl sergilediği önem kazanmıştır. Buna karşılık, işgörenlerin yetkinliklerinin çok yönlü olarak değerlendirilip; sonuçların ücrete yansıtılması işgören tatminine olumlu etki yapmaktadır. Değerleme sonuçlarının adil ve objektif bir biçimde ücrete etki etmesi işgören tatmininin en önemli unsurudur. Buna karşılık, değerleyenlerden birinin işgörenin kendisinin olması kabul oranını arttırmaktadır. Bu bağlamda; bu çalışma ile yetkinliklerin çok yönlü değerlendirilmesinin yanısıra sonuçların ne şekilde ücrete etki ettiği ve işgören tatminine nasıl katkıda bulunduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Çünkü ücretin, tek geçim kaynağı olması nedeni ile ücret tatmini önem kazanmıştır. Artık işgörenler diğer koşulları bir tarafa bırakıp; ücretin yüksekliğini, memnuniyetin baş göstergesi olarak algılamaktadırlar. Competencies of our era has an effective role on the human resource process. Especially, when the success of an employee has been determining, the show of his competencies becomes a subject of importance. For that reason; the multi source assesment of an employees competencies and reflections of these results on the wage has definitely a positive effect on the employees satisfaction. The most important thing of this issue ,is an appraciation to see the fairly and objectively payments on his wages. Also if an estimator is also an employee, this makes the acception rates increase. Therefore, we try to analyze in this work not only the multi source assesment , but also the effect on the wages and becomes employee satisfaction. Because the wages are the only living way and this makes the satisfaction of wage is important. The recognation is the high rate payment as the main reason of satisfaction.
Keywords: Performans Değerleme