Clustering European Union countries in terms of circular economy - İbrahimoğlu, Hail (My University, 2024)
Döngüsel ekonomi kavramı, ekonomik kalkınmaya yönelik sürdürülebilir ve çevresel açıdan sorumlu bir yaklaşım olarak dünya çapında önemli ilgi kazanmıştır. Toplumun insani, sosyal, organizasyonel, teknolojik ve sürdürülebilir yönlerini geliştirmek için kullanılabilir. Ülkelerin döngüsel ekonomi açısından kümelenmesi, daha etkili ve verimli politika oluşturma, kaynak tahsisi ve işbirliği için imkan sağlar. Bu tez, Avrupa Birliği ülkelerinin döngüsel ekonomi arayışındaki uyum durumunu ve kümelenme performansını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından sağlanan göstergelere göre kümelenmiştir. K-means algoritması kullanılarak Avrupa Birliği ülkeleri 2012 ve 2020 yılları arasındaki her yıl için iki küme halinde kümelenmiştir. Küme 1, yüksek kaynak verimliliği ve malzeme ithalat bağımlılığı, yüksek oranda atık üretimi (maden atıkları hariç), yüksek oranda sera gazları ve yüksek oranda geri dönüşüm ve döngüsel malzeme kullanımı ile karakterize edilir. Küme 0 tamamen zıt özelliklere sahiptir. Küme 1, Küme 0’dan daha fazla sürdürülebilirlik odaklı ülkeyi içeren olarak tanımlanabilir. Her Avrupa Birliği ülkesinin performansının kapsamlı bir değerlendirmesini zaman aralığı içinde bir bütün olarak vermek için bir indeks önerilmiştir. İndeks, ülkenin Küme 1’de geçirdiği yıl sayısını ifade etmektedir. Avrupa ülkesi, Küme 1’de geçirdiği her yıl için bir puan ve Küme 0’da geçirdiği her yıl için 0 puan almıştır. Belçika, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Fransa, Avusturya, Almanya, Hollanda ve Danimarka bu indeksten her biri 9 puan alırken, Malta, Kıbrıs, Hırvatistan, Polonya, Litvanya, Çekya, Macaristan, Slovakya, Finlandiya, Letonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Portekiz bu indeksten her biri 0 puan almıştır. İspanya, Slovenya, İsveç ve Estonya sırasıyla 7, 4, 3 ve 1 puan almıştır. Çalışmanın önerdiği indeks ile her Avrupa Birliği ülkesi tarafından elde edilen değerleri gösteren bir harita çizilmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin döngüsel ekonomi açısından performansı belirli bir coğrafi dağılım göstermiştir. Çoğu Batı Avrupa ülkesi Küme 1’e yakın bir ilişki ve dolayısıyla döngüsel ekonomi açısından daha iyi bir performans göstermiştir. Avrupa Birliği'nin Doğu ve Kuzey ülkeleri ise Küme 0’a yakın ilişki ve dolayısıyla Batılı ülkelere göre daha zayıf bir performans göstermiştir.

The circular economy concept has gained significant traction worldwide as a sustainable and environmentally responsible approach to economic development. It can be devoted to improving the human, social, organizational, technological, and sustainable aspects of society. Clustering countries in terms of the circular economy allows for more effective and efficient policymaking, resource allocation, and collaboration. This thesis aims to study the state of harmony and cluster the performance of European Union countries in their pursuit of a circular economy. To achieve this goal, the European Union countries are clustered based on indicators provided by the European Union Statistical Office (Eurostat). Using the K-means algorithm, European Union countries were clustered for each year between 2012 and 2020 into two clusters. Cluster 1 is characterized by having high resource productivity and material import dependency, a high rate of waste generation (excluding mineral waste), a high rate of greenhouse gases, and a high rate of recycling and circular material use. Cluster 0 has completely opposite characteristics. Cluster 1 can be described as including more sustainability-oriented countries than Cluster 0. To give a comprehensive assessment of the performance of each European Union country over the time span as a whole, an index has been proposed. The index expresses the number of years the country spent in Cluster 1. The European country received one mark for every year it spent in Cluster 1 and 0 marks for every year it spent in Cluster 0. Belgium, Ireland, Italy, Luxembourg, France, Austria, Germany, Netherlands and Denmark each obtained 9 marks on this index, while Malta, Cyprus, Croatia, Poland, Lithuania, Czechia, Hungary, Slovakia, Finland, Latvia, Bulgaria, Greece, Romania, Portugal each obtained 0 marks on this index. Spain, Slovenia, Sweden, and Estonia received marks of 7, 4, 3 and 1, respectively. A map was plotted that depicts the values obtained by each European Union country on the index proposed by the study. The performance of European Union countries in terms of the circular economy showed a specific geographical distribution. Most Western European countries showed a close affiliation to Cluster 1 and thus a better performance in terms of circular economy. While the countries of the East and North of the European Union showed affiliation to Cluster 0 and thus a weaker performance than the Western countries.
Avrupa Birliği ülkelerinin döngüsel ekonomi açısından kümelenmesi
Keywords: 21. yy; 21st century; Avrupa Birliği Clustering; Avrupa Birliği Ülkeleri; Circular economy; Döngüsel ekonomi; Economic conditions; Ekonomik durum; Endüstri mühendisliği; European Union; European Union countries; Industrial engineering; Kümeleme