Müzik öğretmeni adaylarının ve müzik öğretmenlerinin piyano eğitiminde kullanılan dijital uygulamalara ilişkin görüşleri - Işık, Onur (My University, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı, müzik öğretmeni adaylarının ve müzik öğretmenlerinin piyano eğitiminde kullanılan dijital uygulamalara ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi nın 3. ve 4. sınıfında öğrenim gören 16 öğrenci ve piyano eğitimi veren 16 müzik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, müzik öğretmenlerinin ve müzik öğretmeni adaylarının piyano eğitiminde kullanılan dijital uygulamaları tanıma ve faydalanma durumlarının, bu uygulamaların piyano eğitimini desteklemesine yönelik görüşlerinin, olumlu/ olumsuz yönlerine ve bu uygulamaların kullanımına ilişkin önerileri ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi için yedi açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme formundan elde edilen verilerin analizini yapmak üzere nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılması tercih edilmiştir. Elde edilen kodlar kapsamında temaların belirlenmesi, düzenlenmesi, bulguların sunulması ve yorumlanması aşamaları izlenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımları tablolaştırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, müzik öğretmenleri ve müzik öğretmeni adaylarının çoğunluğu dijital piyano uygulamalarını, ağırlıklı olarak da Simply Piano uygulamasını tanıdıklarını ve piyano eğitiminde kullanılan dijital uygulamalardan faydalanmayı düşündüklerini ifade etmişlerdir. Müzik öğretmeni ve müzik öğretmeni adaylarının çoğunluğu dijital uygulamaların başlangıç piyano eğitimini ilgi ve merak uyandırması açısından destekleyeceğini düşündüklerini belirtmişlerdir. Müzik öğretmenleri ve müzik öğretmeni adayları dijital uygulamalara erişim sürecinde yaşadıkları olumlu durumlara ilişkin, bu uygulamaların kolay erişilebilir olması, nota tanıma ve okuma becerisini geliştirmesi yönünde, olumsuz durumlara ilişkin ise bu uygulamaları kullanmadıkları ve teknik el pozisyonlarında hatalara yol açması yönünde görüş bildirmişlerdir. Müzik öğretmenleri ve müzik öğretmeni adayları dijital uygulamaların detaylı bir eğitim içeriğinin olması gerektiği ve bu uygulamaları kullanımının öğretmen kontrolünde ve takibinde olması yönünde öneri bildirmişlerdir.

The primary aim of this study is to determine the opinions of pre-service and in-service music teachers regarding the use of digital applications in piano education. The study group consists of 16 undergraduate students in their 3rd and 4th years of study at the Department of Music Education, Faculty of Atatürk Education, Marmara University, and 16 in-service music teachers who provide piano instruction. The data were collected through a semi-structured interview form composed of seven open-ended questions. These questions were designed to explore participants’ familiarity with and usage of digital applications in piano education, their opinions on how these applications support piano instruction, their views on the strengths and weaknesses of such applications, and their related suggestions. To analyze the data obtained from the interview form, the descriptive analysis method, one of the qualitative research approaches, was employed. The stages of theme identification and organization, presentation of findings, and interpretation were followed based on the codes generated. Frequency and percentage distributions of the data were presented in tables. According to the results of the study, the majority of the pre-service and in-service music teachers stated that they are familiar with digital piano applications, especially Simply Piano, and are considering benefiting from these tools in their teaching. Most participants emphasized that digital applications can support beginner-level piano education by stimulating students’ interest and curiosity. Regarding the positive aspects of their experience with these applications, participants highlighted their easy accessibility and their contribution to improving note recognition and reading skills. On the other hand, the negative aspects included limited usage of such applications and concerns about the incorrect development of hand positioning techniques. Participants also suggested that digital applications should include more comprehensive educational content and emphasized that their use should be monitored and guided under the supervision of a teacher
Opinions of pre-service and in-service music teachers on the use of digital applications in piano education
Keywords: Çalışmalar ve egzersizler; Digital Piano Applications; Dijital Piyano Uygulamaları; Music; Music Education; Music Teachers; Müzik; Müzik Eğitimi; Müzik Öğretmeni Adayları; Müzik Öğretmenleri; Öğrenim ve Öğretim; Piano; Piano Instruction; Piyano; Piyano Eğitimi; Pre-service Music Teachers; Studies and exercises; Study and Teaching