Okul çağı çocuklarında tat algısı ile çürük aktivitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi - Egil, Edibe (My University, 2015)
Okul Çağı Çocuklarında Tat Algısı ile Çürük Aktivitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. ÖZET Amaç: Okul çağı çocuklarında tatlı, tuzlu, ekşi ve acı algısının değerlendirilmesi ve bu algının demografik, klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal risk faktörleri ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına başvuran 200 çocuk (6-13 yaş aralığında, 99 erkek, 101 kız) çalışmaya dahil edildi. Bilgilendirilmiş onay formu ailelerine imzalatıldı. Sosyoekonomik durum, eğitim seviyesi, oral hijyen bilgileri, çocuğun genel sağlık durumu, alışkanlıkları, diyet içeriği ve sıklığı, fluorid uygulaması hakkında sorular içeren anket ebeveynler tarafından dolduruldu. DMFT, DMFS, dft ve dfs değerleri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre muayene edildi. Oral hijyeni belirlemek amacıyla Sillness&Löe Plak İndeksi kullanıldı. Tükürük akış hızı, tamponlama kapasitesi, mutans streptokok ve laktobasil sayımı CRT Bacteria kiti kullanılarak hesaplandı. Çocuklar iki kere rastgele biçimde sakkaroz (12 gr/ l; 24 gr/ l), sodyum klorür (2mg/ l;4mg/ l), kafein (0.27g/ l;0.54g/ l), sitrik asit (0.6g/ l;1.20g/ l) çözeltilerinin tadına baktı ve çocuklara tadı algılayıp algılamadıkları soruldu. Çözeltiler arasında içme suyu ile ağızlarını çalkaladılar ve aynı tadım prosedürü her çözelti için devam etti. İstatistiksel analiz NCSS Software yazılımı ile yapıldı. Bulgular: Ortalama DMFT, DMFS, dft ve dfs değerleri sırasıyla 1.74±1.90, 2.14±2.67, 2.82±3.23, 5.26±6.49 bulundu. Çocukların %20’si çürüksüz idi. Tuzlu tadı algılayan çocukların yaş ortalaması algılamayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Tat algısı ile çürük risk faktörleri arasında bir ilişki bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda okul çağı çocuklarının çürük riski ile tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tat algıları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Anahtar Sözcükler: tat algısı, çürük riski, karyogram Investigation of the Relationship Between Taste Perception and Caries Activity in School Children

Aim: The aim of this study was to evaluate sweet, salty, sour and bitter taste perceptions of school children and compare them with demographic, clinical, microbiologic and biochemical caries-risk factors. Material-metods: Two hundred children (99 boys,101 girls, and age 6-13) who attended to Paediatric Dentistry Department of Marmara University were included in the study. Informed consent was obtained from parents. Questionnaires were presented to parents to record, the socioeconomic and education levels, oral health knowledge, their child's general health, habits, diet contents and frequency, fluoride exposure. The dental examination was performed using DMFT, DMFS, dft and dfs indices according to WHO. The oral hygiene was assessed with Sillness&Löe Index. Salivary flow rate, buffer capacity, mutans streptococci and lactobacilli counts were estimated using CRT chairside kits. Children rinsed twice sucrose (12g/ l;24g/ l), sodium chloride (2mg/ l;4mg/ l), citric acid (0.6g/ l;1.20g/ l) and caffeine (0.27g/ l;0.54g/ l) solutions randomly and asked for their taste perception. They cleaned with tap-water between solutions and the same procedure was followed next week. All data were processed with the NCSS Software. Results: Mean DMFT, DMFS, dft and dfs were 1.74±1.90, 2.14±2.67, 2.82±3.23, 5.26±6.49 respectively. %20 of the children were caries-free. The mean age of children who perceived salt was found significantly higher. No significant difference was found between any taste perception and caries risk factors. Conclusion: Our study showed that school children´s caries prediction results weren't correlated with sweet, salty, sour and bitter taste perceptions. Key Words: taste perception, caries risk, cariogram
Keywords: Pedodonti