Marmararay sinyalizasyon sistemleri ve anklaşman sisteminin SCADA ile simülasyonu - Karayanık, Süleyman (My University, 2017)
MARMARAY SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ VE ANKLAŞMAN SİSTEMİNİN SCADA İLE SİMÜLASYONU Günümüzde şehirlerdeki nüfus artışına bağlı olarak ulaşımın daha kısa sürede yapılabilmesi büyük önem taşımaktadır. Demiryolunun emniyetli, hızlı ve daha fazla yolcu, yük taşınabilmesi nedeniyle taşımacılıktaki oranı günden güne artmaktadır. Demiryolu taşımacılığında hedef kazaları önlemektir. Bu nedenle sinyalizasyon sistemleri geliştirilmiştir. Bir yerden diğer bir yere emniyetli, hızlı ve kesintisiz gidebilmek için sinyalizasyon sistemlerinden yararlanılmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri arasında trenlerin kesintisiz gidebilmeleri için ERTMS ( European Train Management System ) adı altında ortak bir sistem ve bu sistem içerisinde de ETCS ( European Train Control System ) olarak adlandırılan bir alt sistem kurulması kararlaştırılmıştır. Bu sayede trenlerin üzerinde bulunan araçüstü ekipmanlar diğer ülkelerdeki sinyalizasyon sistemi tarafından tanınabilecektir. Ülkemiz de Avrupa Birliği’ne aday olduğundan dolayı yüksek hızlı tren hatlarında ERTMS/ ETCS sistemi kullanılmaktadır. Marmaray’ın işletmeciliğe açılmasıyla banliyö hatlarında ilk defa yeni bir sistem kullanılmıştır. CBTC (Communication Based Train Control) olarak adlandırılan bu sisteme göre trenler fren mesafesinde birbirlerini takip edebilmektedir. Bu sayede bir fiziksel blok içerisinde birden fazla tren bulunabilir. Bu çalışmada sinyalizasyon sistemlerinin tarihsel gelişimine değinilmiştir. Sinyalizasyon sisteminin ekipmanları açıklanmıştır. Ayrıca Marmaray Projesinde birlikte uygulanan ERTMS ve CBTC sistemlerinin detayları verilmiştir. Anklaşman sistemi mitsubishi PLC (Programmable Logic Control) ile programlanmış ve HMI (Human Machine Interface) lasyonu yapılmıştır. Bu çalışmadaki bilgilerden yararlanılarak TCDD bakım personeline sinyalizasyon ve simülasyon eğitimi verilmiştir. Anklaşman Sistemi, Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS), Haberleşmeye Dayalı Tren Kontrolü (CBTC), Marmaray Sinyalizasyon Sistemleri, PLC, SCADA

MARMARAY SIGNALING SYSTEMS AND SIMULATION OF INTERLOCKING SYSTEM WITH SCADA Today, due to population growth in cities, it is very important that transportation can be done in a shorter time. As the railway is safe, fast and more passengers can carry freight, the rate of transportation increases day by day. The goal is to prevent accidents in rail transport. This is why signaling systems have been developed. The signaling systems are used to move from one place to another safely, quickly and uninterruptedly. It was decided to establish a common system called ERTMS (European Train Management System) and a subsystem called ETCS (European Train Control System) in this system for the uninterrupted travel of the trains between the European Union countries. This means that the onboard equipment on the trains can be recognized by the signaling system in other countries. Since our country is a candidate for the European Union, ERTMS/ ETCS system is used on high-speed train lines. With the opening of Marmaray, a new system was used for the first time in suburban lines. According to this system called CBTC (Communication Based Train Control), trains can follow each other at the brake distance. There can be more than one train in a physical block on this count. In this study, the historical development of signaling systems is mentioned. The equipment of the signaling system is explained. In addition, details of ERTMS and CBTC systems applied together at Marmaray Project are given. The interlocking system is programmed with Mitsubishi PLC (Programmable Logic Control) and simulated with HMI (Human Machine Interface) program. According to the information in this study signaling and simulation training is given to TCDD maintenance personnel. Interlocking Systems, European Traffic Management System (ERTMS), Communication Based Train Control (CBTC), Marmaray Signaling Systems, PLC, SCADA,
Keywords: ANKLAŞMAN; CBTC; Elektrik ve elektronik, Mühendislik; ERTMS; Marmararay; PLC; SCADA; SCADA INTERLOCKING; Sinyalizasyon sistemleri