Sınıf öğretmenlerinin derslerinde biliş üstü beceri geliştiren stratejileri kullanma özelliklerinin incelenmesi - Özcan, Zeynep Çiğdem (My University, 2007)
Bilgi çağı olarak nitelendirilen 21. yüzyılın başında olduğumuz şu günlerde bireylerin bilgiye ulaşma yollarını bilmeleri gerekmektedir. Eğitimde asıl önemli olan öğrendiklerini kontrol edebilen öğrenciler yetiştirmektir. Buna eğitim dilinde ‘

denetimsel öğrenme’ denilmektedir. Öz denetimsel öğrenmenin boyutlarından biri olan biliş üstü beceri bu çalışmanın esas konusunu oluşturmaktadır. Biliş üstü beceri ‘kişinin bilişsel özelliklerinin farkında olması ve bilişsel özelliklerini kontrol etmesi’dir. Yapılan araştırmalar biliş üstü beceriler ile akademik başarı arasında yüksek korelasyon olduğunu göstermektedir. Biliş üstü beceriler ders esnasında yapılacak doğru eğitsel yaklaşımlarla öğretilebilir. Öğretmenler eğitimin kalitesini artırmak amacıyla derslerinde biliş üstü beceri geliştiren stratejileri kullanmalıdır. Bu araştırmada amaç öğretmenlerin derslerinde biliş üstü beceriler geliştiren stratejiler kullanmalarına etkileyen faktörlerin hangisinin daha etkili olduğunu incelemektir. Bu çalışmanın örneklem grubunu Kadıköy-Maltepe-Kartal-Pendik sınırları içerisinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında görev alan 161 erkek, 261 kadın öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Öğretmen Kişisel Bilgi Formu, Sıfat Listesi, Yetişkinler İçin Öğrenme Stratejileri, Yetişkinler İçin Biliş Üstü Beceri Testi, Öğretmenlerin Biliş-üstü Becerilerini Derslerinde Kullanmalarına İlişkin Görüşleri Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre; ·Öğretmenlerin öğrenirken öğrenme stratejilerini ve biliş üstü becerilerini kullanmaları ile derslerinde biliş üstü beceri geliştiren stratejiler kullanmaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. ·Öğretmenlerin bazı kişilik özelliklerinin öğretmenlerin derslerinde biliş üstü beceri geliştiren stratejiler kullanmalarıyla ilişkili olduğu görülmüştür. ·Öğretmenin mezun olduğu okulun, kıdeminin, çalıştıkları okulun türünün, okuttukları sınıfın mevcudunun derslerinde biliş üstü beceri geliştiren stratejiler kullanmalarına etkisi olduğu ortaya çıkmıştır ABSTRACT In the 21st century people should know the ways to reach information. The most important thing is teach students controlling one’s own learning. In education it is called self-regulated learning. Metacognition that is one of the components of self regulated learning is main concern of this study. Metacognition can be defined as ‘one’s knowledge about his/ her cognition and having the ability to control and monitor it. Metacognitive skills of students can be developed through the use of relevant learning strategies. In order to increase the quality of education teachers must use metacognitive strategies. The aim of this study is to investigate factors that effects the use of metacognitive strategies in their lessons. The subjects of this study were 161 men and 261 women teachers who worked in schools stated at Kadiköy, Maltepe, Kartal or Pendik. The scales used in this study were: Teacher Personal Information Form, Adjective Check List, Learning Strategies For Adults, Metacognitive Strategies for Adults, Self Reflection on Enhancing Metacognition. According to the results of this study; ·There is a correlation between teachers’ use of learning strategies and metacognitive strategies in their learning and use of metacognitive strategies in their lessons. ·There is a correlation between teachers’ personality and use of metacognitive strategies in their lessons. ·The school which the teacher graduated from, type of school, size of classroom and seniority of teacher affects the use of metacognitive strategies in their lessons.
Keywords: Beceri_Eğitim; Öğrenim ve Öğretim_Öğretmenler; Öğrenme Stratejileri