Yüzey kaplama uygulamalarının baskı kalite parametrelerine etkisinin belirlenmesi - Yaman, Özgü (My University, 2017)
Dünyada; basım endüstrisinin kullandığı baskı sistemlerinin uygulanması sonucunda kaliteyi etkileyen farklı değişkenler tespit edilmiştir. Teknolojinin sürekli gelişimi, sektörün yeni arayışlara girmesi ve deneyimlerle doğru ürüne ulaşma çabası, baskı sektörüne de kalitede yeni vizyonlar kazandırmıştır. Basım endüstrisinin ve önemli bir pazar payı olan ambalaj sektörünün yöneticileri ve tasarımcıları, tüketici algısı üzerinde reklam ve kalite anlayışında zirvede olmak isterler. Basılan materyallerin albenisini arttırabilmek, ürüne daha fazla değer kazandırabilmek, rakiplerin kalitesinin önüne geçebilmek ve kaliteli baskılar sunabilmek, çok önemlidir. Bu nedenle farklılık yaratabilecek arayış çabaları kaçınılmaz olmuştur. Basım endüstrisinde; estetik anlayış, dayanıklılık ve bariyer özellikler, neredeyse bir gereklilik haline dönüştüğünden dolayı, basılı ürünler genellikle likit ve film laminasyon yüzey uygulama türleri ile kaplanır hale gelmiştir. Bu tezde ofset ve dijital baskılı ürünlere uygulanan baskı üstü yağ-bazlı mat ve parlak vernik, su-bazlı (Dispersiyon) mat, yarı mat-yarı parlak, parlak vernik, UV vernik, mat ve selofan yüzey kaplama uygulamalarının; baskıdaki renk değişimi (∆E*ab), baskı parlaklığı değişimi, nokta kazancı değişimine ve basılabilirliğe etkileri tespit edilmiştir. Bu amaçla öncelikle dijital (ISO 12647-8:2012) ve ofset baskı (ISO 12647-2:2013) standartlarına uygun test baskıları yapıldıktan sonra, bu basılı mürekkep ve film yüzeylerine ideal koşullarda baskı üstü yüzey kaplama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kaplama işlemi yapılmış ve yapılmamış baskılı yüzeylerin basılabilirlik parametreleri, ideal şartlar altında kalibrasyonları yapılmış spektrofotometre ve glossmetre kullanılarak baskı standartlarına uygun olarak ölçümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda tüm kaplama türlerinin renk değişimi, baskı parlaklığı ve nokta kazancı değerine etkileri farklı kâğıt yüzeyleri için ayrı ayrı tespit edilmiş, kaliteli baskı ve verimli üretim yapılabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

Various parameters affecting the quality have been determined at the end of applications of printing systems, used by the printing industry throughout the world. Permanent development of technology, setting off by the sector in new searches and effort of reaching accurate and correct product through due experiences have made the quality gain new visions. The designers and managers of the printing industry as well as of packaging industry having a significant market share in this respect desire to be at the highest rank in terms of advertisement and quality understanding over the consumer’s perception. It is substantially important to raise the attraction of the materials so printed, make the product at issue gain more value, take precedence over the quality of competitors’ products and offer quality printings. Therefore, it has been inevitable to spend efforts for searches that may make difference. Since the fact that aesthetical understanding, durability and barrier characteristics have been almost turned into a necessity, the printed products have come into a state where they are generally coated by the types of liquid and film lamination surface applications.At this thesis, the effects of overprint oil-based matt and gloss varnish, water-based matt, semi-matt and semi-gloss, gloss varnish, UV varnish, matt and cellophane surface coatings, applied to offset and digital printed products, on the colour change at printing (∆E*ab), printing gloss change, dot gain change and printability have been determined within this context. For this objective, the overprint surface coating applications have been effectuated in ideal conditions to these printed ink and film surfaces after having made related test printings in conformity with digital (ISO 12647-8:2012) and offset printing (ISO 12647-2:2013) before all else. In this respect, the printability parameters of the printed surfaces, which have been subject or not to a coating procedure and calibrations of the same have been made under ideal conditions and then, measured and evaluated in accordance with printing standards by the use of spectrophotometer and glossmeter. Then, the effects of all coating types over colour change, printing gloss and dot gain value have been determined separately within the direction of data so obtained, and various proposals been brought forward in order to obtain quality printing and efficient production.
Keywords: Baskı; baskı kalite parametreleri; cellophane; disperse lac; dispersiyon lak; film surface coating types; film yüzey kaplama türleri; Kaplama; likit kaplama türleri Surface coating types; liquid coating types; printing quality parameters; selofan; Teknik; varnish; vernik; Yüzey kaplama türleri